Sourcing voor recruiters: Social Sourcing Tools (tip #5)

Zoekmachines zijn niet bijzonder intelligent en daardoor is het vaak lastig te vinden wat je zoekt. Iedere Recruiter is inmiddels wel bekend met boolean search-opdrachten maar een andere tactiek of aanpak kan soms verrassende resultaten opleveren. 

In deze serie van sourcing tips voor Recruiters toon ik enkele bekende en minder bekende search-technieken en strategieën.

Tip 5: Social sourcing tools

Jaren geleden kwamen er people search engines, zoals WieoWie.nl en 123people, die informatie verzamelden van personen en deze netjes rangschikte. Je kon iemands naam opzoeken en dan werd alle relevante informatie over die persoon netjes geordend en getoond. Wat ontbrak was de mogelijkheid om te zoeken naar bepaalde profielen in deze databases, net zoals dat kan op LinkedIn.

Sinds 2011 zijn er steeds meer tools op de markt verschenen waarmee het wel mogelijk is om gericht naar online profielen te zoeken en rijke, werkgerelateerde informatie tonen van de best passende kandidaten die voldoen aan bepaalde criteria. Deze leveranciers en hun producten zijn specifiek gericht op Sourcers / Recruiters (in tegenstelling tot people search engines).

Wat zijn de bekendste social sourcing tools?

  1. Dice Open Web / theSocialCV
  2. Talentbin
  3. Entelo
  4. Gild Source
  5. RemarkableHire
  6. Swooptalent
  7. ZoomInfo Pro

Hoe werken deze social sourcing tools?

Bovenvermelde producten maken gebruik van geavanceerde semantische hulpmiddelen om gegevens in sociale profielen te aggregeren. TheSocialCV maakt bijvoorbeeld gebruik van krachtige semantische filters en monitort real-time (!) constant de statusupdates van meer dan 60 toonaangevende social media sites en bevat momenteel 400 miljoen profielen. Dat is 2x zoveel als LinkedIn…

De meeste social sourcing tools richten zich exclusief op ICT’ers en proberen de beste match te bepalen op basis van de vaardigheden die de persoon claimt te hebben.
Gild Social Sourcing
In 2011 (en 2012) heb ik al eens mogen stoeien met theSocialCV en de resultaten waren destijds wat teleurstellend omdat de zoekopdracht niet heel specifiek gemaakt konden worden. Ik zocht Oracle EBS consultants maar moest mijn zoekopdracht uitbreiden tot Oracle om enig resultaat te krijgen. Desondanks is het een interessante ontwikkeling die steeds verder verfijnd wordt en waarmee je je voordeel kunt doen.

Heb je zelf hands-on ervaring met deze tools dan zijn we benieuwd naar je mening!

PS. Tijdens onze masterclass ‘Recruitment via LinkedIn’ leer je nog veel meer handige tips en technieken om kandidaten te vinden en te benaderen, die je direct kunt toepassen in LinkedIn of andere cv-databases.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

3 gedachten over “Sourcing voor recruiters: Social Sourcing Tools (tip #5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.