De 5 eigenschappen van de ZEN Recruiter

Weer een kandidaat die zich onverwachts afmeldt…. Weer een vacature die plotseling wordt ingetrokken…

Al dat werk voor niets!

Herkenbaar?

Het is moeilijk om je als Recruiter niet te laten leiden door de kleine dagelijkse tegenslagen. Daarbij rust de constante druk van: leidinggevenden, opdrachtgevers, KPI’s en targets ook nog eens op je schouders. Zeker met de tegenzittende economie hebben veel Recruiters last van deze druk.

Sommigen hebben zodanig last dat het ze ‘frustreert’ en ‘blokkeert’. De negatieve elementen lijken zich alleen maar op te stapelen. Daarbij komen de eigen hooggespannen verwachtingen niet uit. De stress slaat toe.

En dan zit je op het verkeerde spoor.

De druk die je ervaart werkt merkbaar (negatief) door in alles wat je doet. Ook in je dagelijkse contacten met anderen, zoals: opdrachtgevers, kandidaten en collega’s. Misschien werkt het zelfs thuis door? En ‘last but not least’: het vreet aan je…

Kan dat ook anders?

Ja. Soms zie je Recruiters die in een soort natuurlijke ‘flow’ lijken te zitten. Ze stralen zelfvertrouwen uit, maken zich niet druk en alles lijkt ze relatief gemakkelijk af te gaan. Het lijkt alsof ze heel veel mazzel hebben en alles ze zomaar komt ‘aanwaaien’. Bijna alles wat ze aanraken verandert in goud.

Ik noem ze: ZEN Recruiters. Wat kunnen we van ze leren?

De 5 eigenschappen van de ZEN Recruiter

1. Verwachtingen

Verwacht niet te veel van anderen. Dingen gebeuren toch nooit precies zoals je het vooraf verwacht had. Leg niemand je wil op. Besef dat mensen in principe allemaal hun eigen belangen hebben die ze nastreven en accepteer dit. Wees niet afhankelijk van andermans nukken of acties. De mens is van nature onvoorspelbaar. Dat is juist het leuke van ons vak, toch? Probeer wel mensen op een oprechte, onafhankelijke manier van advies te dienen. Ook als dit misschien niet direct in jouw voordeel is.

2. Geduld

Betracht geduld. Pak altijd even een moment van bezinning tussen de prikkel die je binnenkrijgt en je reactie er op. Laat je niet opjagen en jaag anderen niet op. Deadlines zijn nooit zo definitief als ze lijken. Soms blijkt ook dat urgente crises zich ‘als vanzelf’ oplossen. Straal rust en vertrouwen uit naar je omgeving

3. Focus

Doe je werk met je volle aandacht. Sluit je, indien nodig, even af voor de nodige focus. Een van de moeilijkste dingen is ook: met je volle aandacht naar iemand luisteren. Echt onbevooroordeeld luisteren naar zowel je opdrachtgever als je kandidaat. Dat is het belangrijkste wat je als Recruiter kan doen? Luister ook naar jezelf op die momenten dat je dat stemmetje in je hoofd hoort. Dat is je intuïtie die spreekt. Die wijst je de weg wel.

4. Positiviteit

Wees een baken van positiviteit voor jezelf en je omgeving. Geniet van zaken die lukken en leer van zaken die niet direct tot succes leiden. Blijf overeind als rots in de branding en heb vertrouwen dat het goed komt. Bekijk alles in het licht van positiviteit.

5. Investeer

Leg al je acties langs de meetlat van de ‘lange termijn’. De ‘korte termijn meetlat’ is altijd een slechte raadgever. Richt je op de ‘belangrijke’ zaken en niet op de ‘urgente’ zaken. Investeer in lange-termijn relaties en in jezelf. Werk aan je eigen ontwikkeling. Scherp je talenten aan.

Probeer de bovenstaande 5 dingen eens een dag, speel in op de kansen die zich voordoen en: geniet, ervaar en leer.

Recruitment wordt vaak: ‘het vak van de teleurstellingen’ genoemd. Fout! Een Recruiter is de positieve spil waar alles om draait. Hij of zij brengt zaken bij elkaar en creëert juist kansen en mogelijkheden die er daarvoor niet waren.

Weg met de druk en de negativiteit. Laten we er voortaan van maken:

‘Recruitment is het vak van het creëren van kansen en mogelijkheden’.

Word een ZEN Recruiter. Wie doet mee?

Raymond te Veldhuis

Blogger, Tech-Nerd en IT Recruiter in één. Ervaring in de arbeidsbemiddeling sinds 1998 en sinds 2000 actief als IT Recruiter. Vooral aan de ‘Bureauzijde’ maar ook enkele jaren aan de ‘Corporate kant’.

Raymond te Veldhuis has 6 posts and counting. See all posts by Raymond te Veldhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.