Wat ik van Bassie en Adriaan leer…

Nu 2 maanden werkloos, vele sollicitaties verder maar meer nog: lessen. Geen baan, maar dat komt vast wel.

Wat werkt tot nu toe:

 • LinkedIn regelmatig updaten en in groepen discussies voeren. Is het niet om je frustratie kwijt te raken dan is het altijd goed om het sentiment binnen een bepaalde groep te polsen. En jezelf te profileren. Een waardevolle reactie brengt je in de picture;
 • Twitteren: ik was er niet zo van maar ik kom er meer en meer op terug. Veel (waardevolle) contacten maar meer nog: relevante informatie. Jammer is dat bedrijven nog niet op Twitter zijn ingespeeld. Ik heb een keer nav een tweet contact opgenomen en de reactie was: oh…, dat is snel! Mail je cv maar, dan nemen we je in procedure! (…);
 • Netwerken. Gewoon, netwerken, een beetje porren in je contactenlijst kan je soms leuke uitdagingen opleveren. Of sowieso een goed gesprek.

Wat werkt absoluut niet:

 • vacatures nabellen: ik doe dat standaard, graag en consequent. Alleen lijken recruiters daar redelijk allergisch voor: ik bel ze ofwel wakker, ofwel zitten ze in gesprek, ofwel zijn ze afhankelijk van derden waardoor het onmogelijk is om inzicht te hebben in de procedure. Terugbellen doen ze standaard niet, laat staan reageren op mail (want ja, druk man!). Hulde aan organisaties die vacatures posten met een kalender: datum X 1e gespreksronde, datum Y 2e gespreksronde, datum Z is de beoogde startdatum. Je kunt maar duidelijk zijn. Ter info: ik bel altijd graag om ook inzicht te krijgen in de procedure. Ik ben zo’n kalender-recruiter;
 • de reden vragen: ik ben er maar mee gestopt. Ik begon er altijd redelijk serieus mee omdat ik me echt wel voor kan stellen dat ik ergens een blunder heb gemaakt of anderzijds iets van informatie krijg waarmee ik verder kom. maar onderhand doe ik het maar met de 13-in-een-dozijn-standaard-afwijzing;
 • open solliciteren. Er zijn nog zat bedrijven die schreeuwen om open sollicitaties maar geen idee hebben dat daar ook echt nog gebruik van wordt gemaakt. Zonde van ieders tijd;

Dus… Sentiment van de maand februari is in mijn optiek nog niet veel beter dan dat van januari. Ik ben welgeteld (heel) dicht bij een baan geweest, maar helaas ketste het op het allerlaatste moment af.

Positief blijven is niet heel erg moeilijk, al kan ik me voorstellen dat het je soms allemaal maar gestolen kan worden. Ik heb een zoontje van 18 maanden en voor hem is de hele wereld nog 1 speeltuin, iedere dag weer. Waarom zou ik niet iedere dag dan als een nieuwe uitdaging zien? Doet me soms denken aan Bassie en Adriaan: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!

Jeroen de Vos

Momenteel op zoek naar een nieuwe (corporate) recruitment uitdaging. Ervaren recruiter met corporate en deskervaring. Kritisch, maar constructief. Blijft zich afvragen waarom er zo'n tekort aan zelfspot is en waarom sommige recruiters toch zo vreselijk passief blijven.

Jeroen de Vos has 11 posts and counting. See all posts by Jeroen de Vos

4 gedachten over “Wat ik van Bassie en Adriaan leer…

 • 06/03/2013 om 14:24
  Permalink

  Goed geschreven en bruikbaar voor andere werkzoekende. Ik heb dit zelf ook zo mogen ervaren (3,5 maanden werkloos in totaal) en precies kunnen concluderen wat je hierboven hebt geschreven. Uiteindelijk een baan gekregen bij een payroll bureau met dezelfde instelling die jij hierboven schrijft: waarom zou ik niet iedere dag als een nieuwe uitdaging kunnen zien?

  Ik wens je veel succes in je zoektocht!

 • 06/03/2013 om 22:19
  Permalink

  Je artikel is duidelijk en ik onderneem mogelijk net als anderen de stap om je profiel te bekijken op Linkedin. De naam Jeroen de Vos komt vaker voor en dat zorgt wat zoekwerk. Ben je degene waar staat: “looking for a new position at Strijen”, dat je een HR Generalist bent en dat je niet geinteresseerd bent in een desk-position. Wat opvalt er is slechts één recommendation uit 2009.
  Een aantal tips die je profiel kunnen versterken: Maak van “Strijen” de as DenHaag-Rotterdam-Moerdijk-Breda, beschrijf je allround talenten (hoe groot kan je een wervingscampagne opzetten) en waarom ben jij De Man (ken je de recente wervingscampagne van Heineken?), maak bijvoorbeeld een video-CV (ik ken een bedrijf in Dordrecht die dat kunnen maken en daarmee in de markt willen scoren), en zeg in je profiel niet wat je niet wilt (er staat dat je geen interesse hebt in een desk-position) want ieder gesprek kan je dichterbij een baan brengen. En kijk of je anderen naar een functie kunt brengen. Ga indien je kunt vrijwilligerswerk doen als buddy en begeleid anderen naar een betaalde baan. Als recruiter heb je geen off-time en ben je in deze tijd nooit werkloos. Geef recommendations aan anderen en je zult aanbevelingen terugkrijgen. En benader recruiters en HR officers via linkedin en vraag of je een dag mee kan lopen. En ga je verdiepen in plaats van je zo breed mogelijk aanbieden. Succes.

 • 07/03/2013 om 09:12
  Permalink

  @Adriana, dank voor je commentaar!

  @Erik: ook dank aan jou, je geeft me een aantal waardevolle tips!

 • 27/03/2013 om 07:13
  Permalink

  Goedendag Jeroen,
  Geweldig geschreven, heb je wel eens gedacht aan een carrière switch? Je bent echt een talent in zaken verwoorden en mooi op te schrijven. Met jou capaciteit geloof ik nooit dat je nog lang werkloos blijft. Daarnaast wordt je kennis over sociale media en dergelijke alleen maar groter. Laatst een mooie Pinterest CV gezien, misschien nog een idee! Succes!
  Gr. Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.