Recruiters zijn net mensen: (44) Sociaal Wenselijk Sollicitatiegedrag

Heeft iemand al uitgezocht wat er nu het eerste was? De kip of het ei? Het functieprofiel of het Cv? Wat wordt op wat afgestemd?

Dat sollicitanten hun cv afstemmen op een functieprofiel is algemeen bekend. Is dat wenselijk? En als het al verstandig is, voor wie? Zender of ontvanger?

Iedereen heeft alle begrip voor de enorme druk die op de schouders ligt van mensen die (langdurig) zonder werk zitten. Na wederom een afwijzing, willen weten waarom je afgewezen bent, is logisch. Dat je het vervolgens anders gaat doen, ook. Is dat verstandig? Het naar de vacaturetekst toeschrijven van jouw levensloop, zorgt meestal niet voor een evenwichtig Cv.

De juiste opbouw. De juiste woorden. Wat wel en wat niet vermelden. Aan een cv moet je sleutelen. Schaven. Totdat er een resultaat ontstaat waar je trots op bent en wat precies verwoordt wie jij waarom bent. Komt er dan een afwijzing? Weer aan de slag om het Cv nog scherper te maken.

Recruiters zien veel cv’s. Op een enkel cv na, is het vaak dertien in een dozijn. Iedere keer door  verwijzingen naar de gevraagde skills heen lezen, gaat vervelen. Net zoals iedere dag biefstuk eten. Hoe serieus je ook met je vak omgaat, de kandidaat die zeker weet dat dit dé droombaan is, kan een glimlach niet doen onderdrukken. De standaardbrief, krijgt een standaardafwijzing.

Sociaal wenselijk gedrag vertonen is heel normaal. Zeker als dit het gewenste resultaat oplevert. Als kind leer je dat al. Van een sollicitant verwacht je niet anders. Het is iets menselijks. En recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

6 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: (44) Sociaal Wenselijk Sollicitatiegedrag

 • 06/03/2013 om 14:29
  Permalink

  Het is lastig, voor beide partijen. Veel recruiters willen alleen maar een standaard brief, dat scheelt weer in tijd met doornemen. Kom je dan met een creatieve brief, dan wordt dit niet geaccepteerd omdat je niet ‘volgens het format’ hebt geschreven.

 • 06/03/2013 om 14:52
  Permalink

  @Adriana dank voor de reactie. Als een recruiter een standaard brief wil, is de kans groot dat ze bedoelen, doe maar geen brief. Iedereen denkt creatief te zijn. Er zijn veel mooie verhalen op internet te vinden over creatievelingen die een baan hebben gevonden. Het is echte rnet als met de Staatsloterij, het zijn er niet veel die winnen.

 • 06/03/2013 om 15:48
  Permalink

  Hallo Wim,
  Ik mis je punt.
  Vind je nu dat een CV wel of juist gericht moet zijn naar een vacaturetekst?

 • 08/03/2013 om 12:57
  Permalink

  Wellicht kan ik met deze cursus meer inzicht in de werkwijze van recruiters en consultants. Volgens mij kijken ze amper naar de inhoud, maar vooral naar leeftijd. Ongeacht het niveau of het vakgebied kom ik niet verder.

  Ik wil me inschrijven maar moet eerst uitzoeken hoe ik er kan komen met OV.
  MvrGr Arianne

 • 08/03/2013 om 20:28
  Permalink

  @Arianne succes en hopelijk tot de 22e!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.