Wat HR en Recruitment moet doen als ze terugkomen van vakantie…

U kent dat wel, uitgerust en zongebruind komt u weer op uw werkplek aan. Langzaamaan begint u te kijken waar u ook al weer mee bezig was voordat u op vakantie ging. En wat er de komende dagen aan gesprekken en acties staat ingepland. Na twee dagen lijkt het helaas alweer weken geleden dat u op vakantie bent geweest en zit u weer in de dezelfde flow en bent u voor u het weet weer zo drie maanden verder.

Pakt u dat nu eens anders aan:

Gaat u nu eens een halve dag weg van uw werkplek, een stukje wandelen in het park of bos of iets soortgelijks. Stelt u zich een voor hoe de wereld in het algemeen en de arbeidsmarkt in het bijzonder er over drie maanden uit ziet. En probeert u zich dan eens een beeld te vormen over hoe uw werk en verantwoordelijkheden er over drie maanden uitzien.

Wat kunt u dan nu al doen om u daarop voor te bereiden?

Er zal, zo verwacht ik, de komende drie maanden een hoop gebeuren. Het konden wel eens drie dwaze maanden worden die te vergelijken zijn met die drie dagen bij de Bijenkorf. De wereld verandert snel en de arbeidsmarkt ook. Nu zelfs de Spaanse werkloosheid af neemt kunnen overschotten snel opdrogen en omslaan in tekorten, dat hebben we al eerder meegemaakt.

U moet dus nu gaan shoppen. Even niet vacature voor vacature uitgebreid de juiste kandidaat voor de juiste prijs selecteren. Maar in de bakken gaan graaien, de beste mensen voor mooie prijzen inslaan al heeft u ze nu nog niet direct nodig.

En tegelijkertijd moet u nu toch echt dat strategisch personeelsplan af maken en zorgen dat uw arbeidsmarktconditie op peil is. Want na de drie dwaze maanden kan de arbeidsmarkt er wel eens heel anders uitzien dan nu. Wat nu nog makkelijk voorhanden is kan straks wellicht nauwelijks te vinden zijn.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.