Voorkom een mismatch; selecteer vanuit de kernwaarden en drijfveren van de kandidaat

De feestdagen zijn in aantocht en daarmee is het ook weer tijd voor wensenlijstjes. Als het gaat om het vinden van een nieuwe baan is het in mijn opinie heel belangrijk dat ook de sollicitant beschikt over een wensenlijst. Daarmee bedoel ik niet zijn/haar salariseisen en andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden, maar de wensen die voortvloeien uit de kernwaarden en drijfveren van de kandidaat. Je zou ze de ‘zachte’ eisen kunnen noemen, maar als het gaat om het vergroten van de kans op een succesvolle carrièrestap, zijn ze in mijn visie keihard.

Kennis en ervaring zijn geen garantie voor succes

Elke werkgever heeft wel eens meegemaakt dat een sollicitant op basis van het CV en het gesprek perfect in het plaatje leek te passen, maar dat de praktijk heel anders uitwees en toch weer afscheid moest worden genomen. Vaak hangt de oorzaak dan samen met de bovengenoemde kernwaarden en drijfveren van desbetreffende persoon. Als die niet passen bij de organisatie of de rol is de overstap gedoemd te mislukken.

Inventarisatie van de zachte eisen

Dat is voor mij de reden dat ik bij de begeleiding van mijn loopbaancliënten (lees: aanstaande sollicitanten) veel aandacht besteed aan kernwaarden en drijfveren. Vindt iemand openheid (waarde) heel belangrijk, dan raad ik een baan binnen een organisatie met een politieke cultuur af. Wil iemand graag zijn of haar deskundigheid kunnen inzetten (drijfveer) dan is een leidinggevende rol minder passend. Door de kernwaarden en drijfveren te vertalen naar wel passende sectoren, rollen of functies wordt de kans veel groter dat de sollicitant op de juiste banen solliciteert.

Managen van verwachtingen

Een bijkomend voordeel hierbij is dat de sollicitant hierdoor scherp op het netvlies heeft hoe de baan eruit moet zien en aan welke eisen die moet voldoen. Dat maakt hem of haar een volwaardige gesprekspartner in het sollicitatiegesprek, en dat is belangrijk. Een recruiter wil immers graag met iemand in gesprek die goed kan aangeven wat hij (of zij) wil en niet zomaar overal instapt. Die een bijdrage levert aan het managen van verwachtingen omtrent de baan.

Match de wensenlijstjes van werkgever èn sollicitant

Op basis van het voorgaande pleit ik er dan ook voor om als recruiter tijdens het sollicitatiegesprek niet alleen werkt vanuit het wensenlijstje van de opdrachtgever, maar ook te checken of de vacature past bij het lijstje van kernwaarden en drijfveren van de sollicitant. En dat je de procedure niet voortzet wanneer de kandidaat die niet in beeld heeft. Je helpt hem (of haar) in mijn visie dan meer door te adviseren eerst de kernwaarden en drijfveren helder te krijgen alvorens verder te gaan solliciteren. Dat behoedt jou voor een mismatch en de kandidaat voor een verkeerde carrièrestap!

Diederik van Dorth tot Medler

Diederik van Dorth is een arbeidsmarkt-gedreven loopbaanprofessional en trainer, die mensen helpt bij het maken van de juiste loopbaankeuzes en personal branding. Diederik is auteur van het boek 'Carrièreswitchen doe je zo!’

Diederik van Dorth tot Medler has 3 posts and counting. See all posts by Diederik van Dorth tot Medler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.