Top 20 meest aantrekkelijke werkgevers in België

Techspace Aero is de meest aantrekkelijke werkgever in België. Het bedrijf wint daarmee de elfde editie van de Randstad Award. De Luikse vliegtuig- en ruimtevaartbouwer haalt het voor de Antwerpse baggeraar Deme, die net als vorig jaar de tweede plaats haalt, en het farmabedrijf GlaxoSmithKline, een oud winnaar van de Randstad Award. Een verrassende ontwikkeling is dat werkzekerheid nog aan belang wint bij de keuze van mensen voor een werkgever. Eveneens verrassend is dat zorg voor milieu en maatschappij dit jaar aan belang inboet.

Techspace Aero is op basis van een onderzoek bij 12 000 respondenten uitgeroepen tot de meest aantrekkelijke werkgever van België. Maar liefst 57% van de respondenten die het bedrijf kennen, zouden graag tot heel graag bij het bedrijf werken. Daarmee haalt het bedrijf één van de hoogste scores ooit in de Randstad Award. Alleen Janssen Pharmaceutica haalde in het verleden een nipt hogere score. Het is de tweede keer dat Techspace Aero de Randstad Award wint. Dit gebeurde ook al in 2008. Techspace Aero haalt het voor Deme die zijn sterke prestatie van vorig jaar met verve herhaalt en GlaxoSmithKline die ook al twee keer de Randstad Award won. De winnaar van de laatste twee edities van de Randstad Award, Jan De Nul, strandt dit jaar op de zevende plaats.

De belangrijkste trends van het grootscheepse onderzoek zijn de volgende:

 • Nadat de employer brands van de bedrijven vorig jaar onder invloed van de financiële crisis een historisch dieptepunt hadden bereikt, is er dit jaar een gevoelige verbetering. De gemiddelde score ligt dit jaar op 25,6%, een stijging met zes procespunten ten opzichte van vorig jaar.
 • Werkzekerheid blijft het belangrijkste criterium om te kiezen voor een bepaald bedrijf. Tegen de verwachting in, stijgt het belang nog van deze bouwsteen. Normaal gezien daalt dit belang als het economisch beter gaat. Dit wijst op een blijvende onzekerheid bij het groot publiek. Misschien speelt de politieke impasse in dit land hier een rol?
 • Eveneens verrassend is de terugval van de bouwsteen milieu en maatschappij. De voorbije drie jaar was het belang van deze bouwsteen toegenomen van 3 naar 5%. Dit jaar valt de bouwsteen terug naar 3%.
 • De farmaceutische sector is opnieuw de aantrekkelijkste sector. Op de tweede plaats staat voor het eerst sinds vele jaren informatica-consultancy. Elektronica staat voor het eerst sinds 2004 op de vierde plaats.
 • De banken en verzekeringen kunnen de vorig jaar opgelopen schade niet wegwerken. Integendeel, dit jaar zakt de sector nog een plaats (van acht naar negen).
 • Naast een mooie tweede plaats scoort baggeraar Deme uitstekend in de aparte bouwstenen. Zowel qua lonen, werksfeer, inhoud van jobs, financiële gezondheid, werkzekerheid en loopbaanmogelijkheden in het bedrijf is het de aantrekkelijkste werkgever. Colruyt is nummer één in de bouwstenen evenwicht werk-privé en zorg voor milieu en maatschappij. PWC en Jan De Nul halen het bij respectievelijk kwaliteit van de opleidingen en kwaliteit van het management.

De top 20 met de meest aantrekkelijke werkgevers en het overzicht van de verschillende winnaars van de Randstad Award vindt u samen met de volledige studie in bijlage.

De top 20 met de meest aantrekkelijke werkgevers

 1. Techspace Aero – 56,6%
 2. Deme – 52,9%
 3. GSK – 48,0%
 4. Pfizer – 47,9%
 5. Janssen Pharmaceutica – 46,6%
 6. VRT – 44,6%
 7. Jan De Nul – 42,0%
 8. Procter & Gamble – 40,8%
 9. UCB – 40,3%
 10. Deloitte – 40,0%
 11. Multipharma – 39,2%
 12. Corelio – 39,1%
 13. PWC – 39,0%
 14. Bayer – 38,6%
 15. Brussels Airlines – 37,3%
 16. Coca-Cola – 36,7%
 17. Solvay – 36,5%
 18. HP – 36,5%
 19. Thomas Cook – 36,5%
 20. RTBF – 36,4%

De winnaars van de voorbije Randstad Awards

 • 2001: IBM
 • 2002: Janssen Pharmaceutica
 • 2003: Pfizer
 • 2004: GSK
 • 2005: Bayer
 • 2006: Janssen Pharmaceutica
 • 2007: Janssen Pharmaceutica
 • 2008: GSK en Techspace Aero
 • 2009: Jan De Nul
 • 2010: Jan De Nul
 • 2011: Techspace Aero

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.