Meeste Nederlandse werkgevers houden personeelsbestand op peil in vierde kwartaal 2011

De algemene werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers voor de periode oktober t/m december 2011 is minder optimistisch dan die voor het derde kwartaal, aldus de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer die vandaag verschijnt. Desalniettemin geven bijna 9 van de 10 werkgevers aan hun personeelsbestand op peil te houden in het komende kwartaal. Het netto werkgelegenheidscijfer van +1% is 2 procentpunten zwakker dan het vorige kwartaal en onveranderd vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. In zeven van de negen sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer gedaald vergeleken met het vorige kwartaal. Voor zes van de negen sectoren is het cijfer ook lager dan dat voor het vierde kwartaal van 2010.

“De zich voorzichtig herstellende werkgelegenheidsverwachting van de drie vorige kwartalen lijkt niet door te zetten”, aldus Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. “Voor dit vierde kwartaal rapporteren de Nederlandse werkgevers cijfers die nog steeds beduidend zwakker zijn dan vóór de financiële crisis van 2009. Een echt negatieve stemming is er overigens niet: voor de meeste Nederlandse sectoren (vijf van de negen) en regio’s (drie van de vier) wordt een conservatief maar positief netto werkgelegenheidscijfer gemeld. De tendens is wel minder gunstig dan voor het derde kwartaal van dit jaar. Men maakt duidelijk pas op de plaats om te zien hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. De onzekere economische vooruitzichten en de onrust op de financiële markten vanwege onder andere de eurocrisis zijn daar ongetwijfeld debet aan. Ook de Nederlandse cijfers over het dalende consumentenvertrouwen dragen bij aan die afwachtende houding.

Sectoren

Werkgevers in de sectoren Zakelijke dienstverlening en Mijnbouw & delfstofwinning rapporteren de meest optimistische werkgelegenheidsverwachtingen voor het vierde kwartaal: beide +6%. Het netto werkgelegenheidscijfer voor de Zakelijke dienstverlening is 2 procentpunten zwakker dan voor Q3 2011, maar 2 procentpunten sterker vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. Het cijfer voor Mijnbouw & delfstofwinning laat vergeleken met zowel Q3 2011 als Q4 2010 een verbetering van 3 procentpunten zien. De minst gunstige werkgelegenheidsverwachting wordt gerapporteerd door werkgevers in de sector Productiebedrijven: -2%. Dit cijfer betekent een daling vergeleken met Q3 2011 en Q4 2010 van respectievelijk 5 en 2 procentpunten. Voor Nederland belangrijke sectoren als Bouw en Transport, opslag & communicatie rapporteren dalende cijfers vergeleken met zowel Q3 2011 als Q4 2010.

Regio’s

De meest positieve Nederlandse regio is het oosten; met een netto werkgelegenheidscijfer van +6% voorzien de werkgevers daar kansen voor werkzoekenden. Het cijfer is een verbetering met 2 procentpunten ten opzichte van Q3 2011 én Q4 2010. De noordelijke regio is het minst optimistisch, met een netto werkgelegenheidscijfer van -1%. Dit cijfer is ten opzichte van Q3 2011 gedaald met 2 procentpunten en ten opzichte van Q4 2010 met 1 procentpunt.

Internationaal

Werkgevers in India en China verwachten vergeleken met drie maanden geleden een tragere werkgelegenheidsontwikkeling. In Brazilië en Taiwan worden de meest optimistische verwachtingen van alle deelnemende landen gerapporteerd: werkgevers aldaar geven aan dat de werkgelegenheid zich positief blijft ontwikkelen. In de Verenigde Staten daarentegen geven werkgevers aan in het vierde kwartaal voorzichtig te blijven met het aannemen van medewerkers.

De netto werkgelegenheidscijfers dalen in vergelijking met het derde kwartaal van 2011 licht in 21 landen en gebiedsdelen, maar zijn in 20 landen en gebiedsdelen ten opzichte van Q4 2010 verbeterd. In 36 van de 41 deelnemende landen zijn de vooruitzichten voor Q4 2011 positief.

De beste netto werkgelegenheidscijfers voor Q4 2011 worden gerapporteerd door werkgevers uit Brazilië, Taiwan, India, Singapore, Panama, Nieuw-Zeeland, Colombia en Hong Kong. De zwakste voorspellingen gelden voor Griekenland, Italië, Slovenië en Spanje. Israel en Slowakije doen dit kwartaal voor het eerst mee.

Netto werkgelegenheidscijfer

Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt vervolgens gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.

Bron: Manpower Arbeidsmarktbarometer Q4 2011

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.