De organisatie als nieuwe zorgstaat

De afgelopen tijd volgen de bezuinigingsberichten elkaar in hoog tempo op. Een van de belangrijkste bezuinigingen is die op onze kenniseconomie. Onderwijs is duurder geworden en deze trend lijkt zich voorlopig door te zetten, het rijk bespaard op kennis, het export product dat ons tot een van de meest welvarende landen heeft gemaakt. Kinderopvang wordt langzamerhand ook minder betaalbaar en organisaties worden gedwongen de taken van de overheid langzaam over te nemen.

Organisaties betalen een deel van de opvangkosten voor de kinderen van werknemers, dragen bij aan de maatschappij en het milieu. Organisaties bieden hun werknemers waar nodig ondersteuning als het bijvoorbeeld gaat om psychologische hulp. Zo zijn er nog tal van voorbeelden die men zou kunnen aandragen, de organisatie zorgt. De verantwoordelijkheid van organisaties wordt bovendien alleen nog maar groter.

De kosten voor kinderopvang lopen voor veel werknemers te hoog op, dit zorgt ervoor dat steeds meer stellen zich gaan afvragen of er andere oplossingen zijn. Hoewel opa’s en oma’s zich massaal aanbieden, heeft de overheid dit handig opgelost door ervoor te zorgen dat familie dit alleen nog gratis kan doen of hiervoor eerst veel geld uit moeten geven aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

Als een deel van de werkzame vrouwelijke bevolking zich voor minder uren inzetbaar stelt, zorgt dit binnen organisaties voor problemen. Er is immers al een tekort aan hoger opgeleid personeel, laat dit nou net de groep zijn die hard getroffen wordt. Als organisaties dit willen ondervangen zullen zij dus met oplossingen over de brug moeten komen……

Het tweede fenomeen wat organisaties extra belast zijn de oplopende kosten binnen hoger onderwijs. Hoewel er steeds meer behoefte is aan hoger opgeleid personeel, wordt het studeren via de reguliere wegen exclusiever gemaakt. Dit betekent dat studeren langzamerhand meer voor elite gaat worden. Wil je leren en bijdragen aan de maatschappij? Wees dan wel bereid om een gigantische schuld aan te gaan. Gevolg is dat jongeren hun geluk in het buitenland gaan zoeken waar de kosten voor het onderwijs vele malen lager liggen. Organisaties worden hierdoor gedwongen om deze rol van de overheid over te nemen.

Gevolg? De focus leggen op longtime commitment van de werknemer en het aanbieden van ontwikkeltrajecten zodat medewerkers binnen de organisaties blijven. Een mooie ontwikkeling waar ik helemaal voor ben maar waarvan ik vind dat organisaties dit moeten doen vanuit de eigen bedrijfscultuur en niet omdat het wel moet om mee te komen. Uiteraard is de andere optie om veel meer salaris te gaan betalen, echter is meer salaris niet aftrekbaar van de belasting en opleidingskosten (nog) wel. Verder moeten organisaties steeds meer aanpassen, de organisaties met eigen kinderopvang zitten op een gouden ei.

Hoe gaan jullie met deze vraagstukken om? Hoe zorgen jullie ervoor dat de kennis binnen de organisatie ook in de toekomst gewaarborgd blijft en wat doe je als HR afdeling als blijkt dat vrouwen en mannen minder uren gaan participeren omdat zij de zorg voor hun kinderen hebben? Hoe zorgen organisaties er straks voor dat de getalenteerde en leergierige young professionals niet meer naar het buitenland trekken maar hier blijven? Is de organisatie er bij jullie op ingericht om een longtime commitment te realiseren? En wat betekent dat voor het psychologisch contract? Allemaal belangrijke vragen die iedereen binnen de organisatie zou moeten te stellen.

Maike van Oyen is een Young professional die hard aan te weg timmert, zelf zegt ze zelf ook open te staan voor leertrajecten. Ik wil heel graag doorleren in ons vakgebied, zeker binnen de HRM en psychologie. Ik wacht alleen nog maar op de juiste plek’

Maike Van Oyen

Maike van Oyen is young professional op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Zij is voornamelijk geintereseerd in de menselijke factor binnen de maatschappij en houdt ervan de verschillende disciplines te verbinden. Maike deelt daarbij graag haar kennis en frisse kijk op het vakgebied.

Maike Van Oyen has 5 posts and counting. See all posts by Maike Van Oyen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.