Recruitment: het belang van de bedrijfscultuur

De corporate recruiter, oftewel de recruiter die voor haar werkgever nieuwe collega’s werft en selecteert in plaats van bij een commercieel werving- en selectiebureau, is in opkomst. Bedrijven beginnen namelijk in te zien dat een interne recruiter zichzelf snel terugverdient. De lagere kosten zijn niet de enige reden dat veel organisaties kiezen voor een eigen recruiter: de corporate recruiter heeft doorgaans meer kennis over het eigen bedrijf dan een extern bureau en is daardoor vaak beter in staat om waar te maken wat hij of zij belooft aan de kandidaat. Hier ligt echter wel een verantwoordelijkheid voor de rest van de organisatie: een aantrekkelijke bedrijfscultuur is minstens zo belangrijk als de aangeboden functie.

Een van de grote voordelen van corporate recruiters is dat zij precies weten wat er speelt in de organisatie waar zij voor werken en dat hun belang primair bij de organisatie ligt. Zowel de organisatie als de kandidaten ondervinden hier de voordelen van: er volgen immers geen onverwachte teleurstellingen nadat het contract is getekend en nieuwe werknemers zullen niet meteen weer door de achterdeur vertrekken omdat hun verwachtingen niet werden ingelost.

De beste werkplek van Nederland

Hier ligt echter ook een verantwoordelijkheid voor de volledige organisatie. Ik werk als Talent Acquisition Manager EMEA bij RES en ik wijs kandidaten er regelmatig op dat wij al twee jaar op rij benoemd zijn tot een van de beste werkplekken op de lijst van Great Place to Work Nederland. Bij RES staan vrijheid en het nemen van initiatief centraal. We behandelen elkaar zoals we zelf ook behandeld willen worden en we zijn fanatiek in wat we doen en waar we voor staan. Dat zorgt voor een inspirerende en relevante organisatie, die echt voor verandering zorgt. Dat is iets waar onze medewerkers trots op zijn. Trots op het werk dat ze verrichten en de innovatie die we realiseren met elkaar. Dat is ook iets wat ons aantrekkelijk maakt voor talent.

Het DNA van de organisatie

Omdat ik als corporate recruiter verantwoordelijk ben voor het werven en selecteren van professionals die bij ons op verschillende locaties in Europa werken, weet ik precies wat er speelt en of onze mensen tevreden zijn in hun baan en binnen hun team. Ik zie het ook als mijn verantwoordelijkheid om aan de bel te trekken wanneer het een keer anders is. In de praktijk is dat echter zelden nodig, omdat onze bedrijfscultuur in het DNA van de organisatie zit gebakken en zelfs actief wordt bevorderd met onder meer diverse persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s waarin het bedrijf getalenteerde medewerkers samenbrengt, regelmatige updates van het Management Team en een jaarlijkse sales kick-off op een bijzondere plek. Tevens kennen we een erkenningsprogramma, waarbij collega’s elkaar kunnen nomineren voor de ‘Most Valuable Player’ award. Daarnaast wordt de onderlinge betrokkenheid vergroot door middel van teambuilding- en sportevenementen.

Betrokkenheid

Onze visie ten aanzien van medewerkers en het werknemersbeleid begint al bij het aannameproces. Potentiële werknemers draaien bij onze Engineering afdeling bijvoorbeeld een halve dag mee met hun toekomstige team en krijgen een case voorgeschoteld. Zo proberen we meteen meer betrokkenheid te realiseren dan je voor elkaar kunt krijgen met de online tests die veel andere bedrijven en externe headhunters hanteren. En dat maakt ons niet alleen een Great Place to Work, maar zorgt er ook voor dat ik kandidaten kan geven wat we ze beloven.

 

Lia De Kruif

Lia de Kruif is een doorgewinterde International Talent Acquisition Manager EMEA voor RES en woont in Nederland. Ze heeft al bijna 20 jaar recruitment ervaring, zowel op corporate niveau als in bureau werving.

Lia De Kruif has 2 posts and counting. See all posts by Lia De Kruif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.