Recruiters zijn net mensen: Iedereen is bondscoach

Tijdens grote voetbaltoernooien kent Nederland altijd meer dan 16 miljoen bondscoaches. Zo ook deze keer. Moet Van Persie spelen of Huntelaar? Bouma of Vlaar? Heb jij wel eens serieus nagedacht om te solliciteren op de positie van bondscoach?

Als recruiter, hr of hiringmanager neem je vaak beslissingen die over de carrière van iemand anders gaan. Wie neem ik wel mee in het proces en wie wijs ik af en hoe doe ik dat? Taken die zich in de beperkte omgeving van de eigen organisatie afspelen. Vergelijk dit eens met Van Marwijk die dagelijks miljoenen ”managers” heeft die hem op de vingers kijken. Nog steeds interesse?

Een parallel tussen het Nederlands elftal samenstellen en de juiste medewerker vinden is dat in het huidige arbeidsklimaat kandidaten zich massaal aanbieden. Wervingsinstrumenten zijn toegankelijker dan ooit en solliciteren was nog nooit zo eenvoudig. Social media heeft een vlucht genomen en met één druk op de knop, solliciteer je via Linkedin of Twitter. Aan jou de taak om uit al die kandidaten de juiste te selecteren. Sneijder of Van der Vaart?

Social media zorgt er echter ook voor dat er meer informatie beschikbaar is dan dat  je misschien zou willen. Dit geldt niet alleen als sollicitant, maar ook als medewerker en dus voor het bedrijf of voor het elftal. Om te voorkomen dat er in een periode van zeer nauwe samenwerking te veel informatie naar buiten komt, geldt tegenwoordig steeds vaker een social mediaverbod. Of zoals bij het Spaanse elftal nu, een twitterverbod. Slim? Als ze kampioen worden wel.

Het probleem van bondscoach zijn zit niet in de beslissingen die je neemt, maar de effecten die deze hebben. Als je het zo bekijkt ligt dit niet eens zo ver van de dagelijkse werkzaamheden van een recruiter. Alleen hebben de meeste recruiters geen 16 miljoen volgers!

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 23/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Recruiters zijn net mensen: Iedereen is bondscoach

 • 05/06/2012 om 11:20
  Permalink

  Mooie parallel tussen voetbal en recruitment. Voor de recruiters die het leuk vinden om de competitie aan te gaan is er de recruitment EK poule opgezet. Al meer dan 50 recruitment professionals hebben hier een voorspelling voor het toernooi gemaakt.

  Aanmelden kan via: http://www.flexvoetbal.nl/subleagues/12688/recruitmentleague.html

  Hoe groter de recruitment EK poule, hoe spannender! Collega’s en bekenden zijn ook van harte uitgenodigd.

  Marnix de Groot (twitter.com/recleague)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.