Portret van een professioneel recruiter

Mij is in de afgelopen jaren gebleken, dat de toetredingsdrempels tot de recruitment-wereld enorm hoog zijn. Dit biedt blijvend perspectief voor de zittende professioneel recruiters. Een situatie, waar je je als professional uiteraard gelukkig mee mag prijzen. Als je na jarenlang zwoegen eenmaal gecertificeerd recruiter bent, zit je immers gebeiteld. Het leek mij als outsider dan ook interessant om een kort portret te schetsen over deze unieke beroepsgroep.

Een professioneel recruiter:
– Bezit een uniek netwerk van wel meer dan 500 LinkedIn-contacten. En op de C-schijf van haar PC staan – als ze goed zoekt – misschien ook nog wel 325 CV’s van mensen met wie ze in het verleden contact heeft gehad. Tel daarbij op de 12 organisaties, waarvoor ze een of meerdere kandidaten succesvol heeft bemiddeld. Dan kun je toch spreken over een enorme staat van dienst vergeleken al die andere recruiters.
– Heeft geen enkele last van tariefdruk. Bevindt zich in de unieke situatie dat ie met een werkweek van 3 of 4 dagen in zijn onderhoud kan voorzien. De rest is slagroom op de taart.
– Is volop bezig met nieuwe ontwikkelingen. Denk aan video-solliciteren. Is in gedachten al op stap met de cameraman van de lokale omroep om opnames van kandidaten te maken. En als het concept eenmaal staat, kan zijn nichtje het camerawerk wellicht overnemen. Goed voor de marge. Met Google Drive sla je alles goedkoop op en verspreid je een en ander ook nog eens gemakkelijk aan bedrijven, die zich hiervoor massaal zullen melden. Gelukkig is het terugkerende business, want zo’n kandidaat-video heeft natuurlijk beperkte houdbaarheid. Als hij het slim weet te brengen, is er bij de gemeente misschien ook nog een subsidiepotje voor dit unieke project. En laten we eerlijk zijn: het blijft leuk, om al die video’s te bekijken. Ook al kost het wat meer tijd, voordat je een goed eerste beeld van een kandidaat hebt. Succes verzekerd.
– Ziet zich gesteund door de toenemende werkloosheid, want er zijn de komende jaren een heleboel nieuwe kandidaten om te bemiddelen. En het mooie is, dat onder al die werkzoekenden veel corporate recruiters en hr-medewerkers zullen zijn, die allemaal kunnen helpen om de dreigende werkdruk te verminderen. Vele handen maken immers licht werk. Meteen een unieke kans voor toekomstige professionals, die zich vermoedelijk maar eenmaal in hun leven zal voordoen.
– Heeft een unieke aanpak, waarmee zij zich duidelijk onderscheidt van al die andere 10.000 professionele recruiters. Wel fijn overigens dat er zoveel unieke aanpakken zijn. Anders zou het een stuk lastiger zijn om je als professioneel recruiter te profileren. Toch?

Ronny van Dooren

Ronny van Dooren. Organisatiestrateeg met een passie voor procesvernieuwing. Initiatiefnemer van 2alljobs. Ervaart dagelijks dat vernieuwing zelf heel improductief kan zijn. Schuift dat voor zijn gemoedsrust onder het kopje investeren.

Ronny van Dooren has 12 posts and counting. See all posts by Ronny van Dooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.