Beste inkopers: uw recruiters geven teveel geld uit

Niet zozeer omdat uw recruiters zelf nu zo duur zijn. Maar ze nemen wel uw nieuw personeel aan en dat is vaak een behoorlijke kostenpost. En hierbij gedragen ze zich niet als een kostenbewuste huisvrouw maar als een profvoetballersvrouw op de P.C. Hooftstraat.

Het vinden en aannemen van nieuw personeel is vaak een tijdrovende klus. De functie-eisen zijn specifiek en uw organisatie zoekt daarom naar precies de juiste kandidaat. En voor sommige functies is het aanbod zeer inderdaad zeer beperkt en hebben u recruiters weinig onderhandelingsmacht. Dit is vergelijkbaar met de zoektocht naar precies het juiste sjaaltje in alle winkeltjes op de P.C. Hooft.

Maar bij een heleboel vacatures is dat sjaaltje helemaal niet zo bijzonder of specifiek. En is de zoektocht dus nodeloos tijdrovend en duur. Sommige producten kunt u ook voor een tiende van de prijs bij de Action of de H&M kopen met het zelfde effect.  En terwijl de kostenbewuste huisvrouw precies weet voor welke producten ze net zo goed bij de Lidl of Blokker terecht kan, zijn de meeste recruiters voor elke functie aan het shoppen en vergelijken tot ze de meest ideale kandidaat hebben gevonden: en betalen daar dus te veel voor.

De arbeidsmarkt biedt een heleboel functies een ruime keus aan kandidaten. De meeste organisaties schroeven dan maar de eisen en criteria op zodat er alsnog flink geshopt en gezocht moet worden. Zou dat niet gebeuren en de normale functie-eisen gehanteerd worden dan heeft u ruim de keus. De spanningsindicator van het UWV leert ons dat bijvoorbeeld nog op zoek zijn naar werk:

–       6671 commercieel medewerkers

–       11.113 boekhouders en secretaresses

–       2227 bankwerkers en lassers

–       18.275 chauffeurs

En omdat bijvoorbeeld de WW-uitkering maximaal 75% is van het laatst verdiende loon zit u met een prachtige onderhandelingspositie.

U kunt met uw Inkopersblik minstens 5% besparen op de personeelskosten van nieuw personeel. En, ik wil u niet op verkeerde ideeën brengen, als u een deel van het bestaande personeel kon vervangen door andere mensen zou u daar ook nog zeker 10% aan besparingen mee bereiken.

Terwijl u met al uw belangrijke leveranciers solide prijsafspraken heeft gemaakt, laat u uw recruiters en management maar hun gang gaan. U zou niet alleen de held van uw Financieel directeur maar ook die van Premier Rutte zijn als u uw organisatie zou verplichten het UWV als preferred supplier te behandelen en eerst eens kijken of dat wat er nodig is daar gehaald kan worden…

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.