Recruiters zijn net mensen: Hoe vaak kun je dezelfde vacature tegenkomen?

Het is al jaren crisis, ook in werving & selectieland. Op alle mogelijke manieren merk je dat. Stonden dag & weekbladen, maar ook allerlei magazines enkele jaren geleden nog vol met vacatures, tegenwoordig kun je ze op de vingers van één hand tellen. Het gevolg is dat marges onder druk staan en bedrijven geen exclusiviteit meer hoeven te geven. Vacatures komen zo bij verschillende bureaus terecht en de kandidaat solliciteert meerdere keren op dezelfde, maar anders omschreven functie.

Oude tijden zullen voorlopig niet meer herleven. Was er enkele jaren geleden nog een enorme schaarste aan mensen en lag er voldoende werk voor (bureau)recruiters, vandaag de dag is het hebben van een klant met een serieuze vacature al top. Bedrijven bezuinigen overal, dus zeker ook op recruitment.

De w&s branche wordt al jaren gekenmerkt door de werkwijze “no-cure no-pay” en krijgt hierdoor rake klappen. In de goede tijd was niemand bevreesd om de naam van het bedrijf te vermelden. De concurrentie keek wel mee, maar had het zelf zo druk dat niemand hier aandacht aan schonk. Tijden zijn veranderd en dit komt niet meer voor.

Vrijwel iedereen schermt klanten/bedrijven af. Natuurlijk uit privacy redenen of dat de klant dit niet wil, maar voornamelijk om de concurrentie niet in de kaart te spelen. Kandidaten moeten geworven worden en dit gaat het beste door de vacature te publiceren. Anoniem dus. Iedere recruiter heeft een andere mening hoe een functie uitgezet moet worden. Een andere functienaam, of het herschikken van kerntaken en vereiste capaciteiten en zo kom je dezelfde vacature overal tegen.

Net als iedereen, denkt ook iedere recruiter het nu eenmaal beter te weten. Recruiters, het zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 31/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Recruiters zijn net mensen: Hoe vaak kun je dezelfde vacature tegenkomen?

 • 31/07/2012 om 09:34
  Permalink

  Wim, leuk stuk. Het is inderdaad zo dat klanten van ons plat gebeld worden als we een vacature online zetten.
  Het weerhoudt ons er niet van om wel een exclusieve relatie met onze klanten aan te gaan.
  90% van onze werving gaan wij exclusief aan, dit is voor kandidaten wel zo transparant en kandidaten hebben ook de zekerheid dat er een solide relatie is met onze opdrachtgever. Geen spookvacatures.

  En waarom exclusief? Als je je huis gaat verkopen, ga je toch ook niet 5 makelaars inschakelen? Waarom wel bij een vacature.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.