Recruiters zijn net mensen: Het probleem van de dubbele aanbieding

De meeste werkzoekenden reageren op meerdere vacatures en schrijven zich in bij verschillende werving & selectiebureaus. Solliciteren is een hobby als je niet weg hoeft, maar het wordt werk, wanneer je zonder zit. Op één paard wedden is een groot risico, of beter gezegd, biedt een kleine kans van slagen. Raak schieten met hagel is eenvoudig, maar het doel uitschakelen vrijwel onmogelijk. Veel tijd gaat verloren met passende functies en bureaus zoeken die bieden wat jij zoekt. Logisch. Heeft dit echter een negatieve kant?

Hoewel het een luxeprobleem is, kan de dubbele aanbieding vervelende consequenties hebben. Procedures duren tegenwoordige akelig lang. Niet alleen nu vanwege de vakantie, maar ook door de enorme onzekerheid, eist iedereen inspraak en beslissingsrecht. Dat een kandidaat in meerdere procedures zit, is vanzelfsprekend. Deze lopen natuurlijk nooit parallel. De kans dat iemand een aanbieding krijgt, terwijl andere sollicitaties doorlopen, is groot.

Mag je als werkgever verwachten dat men deze stopzet? Mag je als kandidaat andere gesprekken voeren? Het huidige economische klimaat wordt gekenmerkt door onzekerheid. Geen enkel bedrijf is onaantastbaar of veilig. Geen enkele werkgever geeft een contract voor onbepaalde tijd. Het is nog maar de vraag welk bedrijf voor “onbepaalde tijd” blijft bestaan! Toch wordt loyaliteit gevraagd met betrekking tot andere procedures. Niet doen?

Het afbreukrisico is helaas groot. Social media is groot en klein tegelijk. Wie volgt wie en wie zegt wat, over wie waar is geweest. Met een contract op zak gaan praten bij dat andere bedrijf, brengt een risico met zich mee. Heb je net opgezegd, belt die recruiter waarom je toch op gesprek bent gegaan? Je had toch al een contract?

Aangezien (bijna) elk arbeidscontract begint met een proeftijd, speel je met vuur. Niemand wordt graag afgewezen. Niemand wordt graag uitgespeeld of “gebruikt”, ook recruiters niet. Het zijn tenslotte net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 30/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.