Recruiters zijn net mensen (66): Wij van Wc-eend adviseren … Wc-eend

Wij van Wc-eend adviseren… is een slagzin gebruikt in reclame-uitingen van het product Wc-eend. De slagzin werd in 1989 bedacht door Bart Kuiper en Hans van Dijk en vervolgens gebruikt in een reclamecampagne: “Wij van Wc-eend adviseren… Wc-eend” (bron: Wikipedia).

Tegenwoordig wordt deze slagzin vooral gebruikt om de betrouwbaarheid van een persoon in twijfel te trekken omdat er sprake is van een belangenverstrengeling. Komt dit ook voor bij recruitment?

Bij het opstellen van een nieuw functieprofiel wordt naar diverse zaken gekeken: Wat zegt het huidige functieprofiel, welke werkzaamheden verrichtte de vertrokken medewerker, welke taken zou de nieuwe medewerker moeten krijgen, kijkend naar de toekomst van de organisatie en de afdeling? Afscheid nemen geeft zo ruimte tot kwaliteitsverbetering.

Naarmate het recruitmentproces langer duurt, komt de nadruk meer op invulling dan op kwaliteit te liggen. De manager heeft te kampen met extra werkdruk. De vertrekkende medewerker is natuurlijk weg voordat er een vervanger is aangesteld. Zo ontstaat er een belangenverstrengeling tussen wat de afdeling nú nodig heeft en waar de afdeling op lange termijn beter van wordt.

Als er veel kandidaten zijn, zoals nu, is de verleiding groot de vertrokken medewerker één op één te vervangen. De alsmaar toenemende druk op de recruiter zorgt ervoor dat niet het opgestelde functieprofiel, maar het cv van de vertrokken medewerker leidend is.

Alles wat nieuw is, schrikt eerst af. Een nieuw profiel, waar toekomstige taken in verwerkt zijn, kost tijd om in te vullen. Belanghebbende willen wel, maar twijfelen. Toenemende werkdruk bij collega’s zorgt voor een verschuiving van de prioriteiten bij de recruiter, van kwaliteit naar snelheid. Collega’s die structureel overwerken raken overbelast. En de recruiter? Die wil helpen.

Het zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

2 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (66): Wij van Wc-eend adviseren … Wc-eend

  • 17/09/2013 om 21:23
    Permalink

    ik zeg, om maar in dierenkreten te blijven; het blijft dus altijd noodzaak om niet als een kip zonder kop te gaan rennen, maar adequaat te anticiperen!! “grondig”onderzoek doen ,net zoals de WC eend zijn werk doet…je krijgt de pot echt niet schoon door er alleen chloor doorheen te spoelen! Het is en blijft hard werken. Total Recruitment Maintenance! Tis dus net als een huisvrouw, poetsen in alle hoeken en gaten! Zo gaat een echte recruiter ook te werk. Zoeken, Contacten, Meeten, en Dealen!

  • 17/09/2013 om 21:28
    Permalink

    @Minka zo is het, schrobben moeten we!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.