Recruiters zijn net mensen (37): Bedreigingen voor recruiters

Recruiters zijn early adopters. In een vroeg stadium omarmen zij technologische ontwikkelingen om beter en sneller de juiste kandidaat te vinden. En te bereiken. Zeker dit laatste is de afgelopen jaren belangrijker geworden. Tien jaar geleden was vinden het probleem. Nu is dat ontmoeten. Iedereen is beter bereikbaar, maar dat zorgt niet altijd voor goed contact.

Een toename van het aantal beschikbare kandidaten, leidt tot een afname van de bereikbaarheid van recruiters. Meer kandidaten zoeken contact met steeds minder recruiters. Deze recruiters moet meer mensen benaderen om de juiste te vinden. Resultaat, een daling van gewenste contacten.

Een van de meeste gehoorde klachten over recruiters, is de slechte terugkoppeling. Als die er al komt, is deze vaak standaard en nietszeggend. Gevolg, meer contactmomenten om duidelijkheid te krijgen. Door de toename van het aantal sollicitaties per vacature krijg je ook meer kandidatencontact. Nu wil de recruiter het contact tot een minimum beperken. Bij voorkeur namelijk alleen met de perfecte kandidaat. Iedereen die niet voldoet, wordt liever gedelete dan gesproken. Het telefoontje van een afgewezen kandidaat is niet prettig en vooral tijdrovend.

Ligt de grootste bedreiging voor recruiters in het niet goed omgaan met de afwijzing? Het kan leiden  tot ontevreden kandidaten die via social media veel macht hebben. Lees imagoschade opleveren. Ook door een toename van de werkdruk is een optimale tijdsbesteding belangrijker geworden voor de recruiter.

In vrijwel iedere functie, taak of baan is onderscheid kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken een belangrijke factor. Het wel of niet beheersen, maakt het verschil tussen meer of minder succesvol zijn. Veel mensen zijn hiervan op de hoogte. Recruiters ook? Natuurlijk. Recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (37): Bedreigingen voor recruiters

 • 08/01/2013 om 11:30
  Permalink

  Klinkt alsof dit stuk gaat over recruiters die geen OTYS gebruiken. Automatiseren in Recruitment is essentieel om je als recruiter te kunnen focussen op jouw onderscheidend vermogen in de markt: jouw persoonlijke factor!

 • 08/01/2013 om 13:20
  Permalink

  Beste Bas, je mag altijd een bannen kopen naast mijn blogs, dat zal Jacco geen probleem vinden. Dat is misschien iets netter dan een reactie geven om reclame te maken.

 • 12/02/2013 om 13:03
  Permalink

  Otys is verschrikkelijk!! (en duur). My god.. basis is OK, maar ik vind het verre van effectief. Een ECHT recruiter moet ze eens uit gaan leggen wat er mis gaat bij ze, want op veel vlakken vind ik dat ze de plank mis slaan. Basis is ok, maar nog veel werk te doen.

 • 12/02/2013 om 13:05
  Permalink

  correctie: een ECHTE recruiter. Nu teveel gebasseerd op de techniek. Maar niet gedacht aan de snelheid van het proces (minder klikken), het visuele, en snel kunnen selecteren tussen heldere overzichten van CV’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.