Gratis en freemium recruitmentsystemen – overzicht 2013

De MKB’er, kleine wervingsbureau‘s en interim recruiters die er niet voor terugdeinzen om hun recruitmentproces zelf te automatiseren kunnen er voor kiezen om een gratis of freemium (=gratis plus premium services) recruitmentsoftware pakket te gebruiken.

Deze systemen kunnen ook interessant voor organisaties die onafhankelijk willen zijn van een leverancier en een stand-alone versie eisen. Want het commerciële aanbod is tegenwoordig bijna alleen SaaS software en bij de gratis (opensource) software valt er nog het een en ander te kiezen op het gebied van stand-alone software. Zo kun je een snelle start maken met een eigen op maat gemaakt recruitmentsysteem.

Freemium versus gratis (opensource)

Freemium is een relatief nieuw businessmodel waar een product of dienst in de basis kosteloos is, maar waarvoor een premie in rekening gebracht wordt voor geavanceerde functies of functionaliteit. Denk aan gratis gebruik voor 1 user, een beperkt aantal vacatures / kandidaten die beheerd kunnen worden, geen mogelijkheden voor maatwerk, etc. Wil je meer dan begint de meter te lopen.

Het idee achter opensourcesoftware is dat er een community van ontwikkelaars achter staat waarmee je kan samenwerken om het product te verbeteren. De basis is vrij ter beschikking voor het publieke domein.

Gratis, of freemium, betekent niet automatisch dat het product van mindere kwaliteit is! Je moet er wel rekening mee houden dat de ondersteuning beperkt is en je vrijwel niets kan uitbesteden (doe-het-zelf).

Sterker nog, vrijwel alle systemen die op basis van het freemium businessmodel in de markt zijn gezet, zijn relatief nieuw en maken gebruik van moderne webtechnieken. Er is geen erfenis van verouderde techniek die voor de gebruiker minder gebruiksvriendelijk is.

Kortom, gratis en freemium ATS’en zijn om een aantal redenen interessant om te beschouwen. Een overzicht ontbrak nog op dit gebied en daarom vind je hieronder een lijst van recruitmentsystemen, ofwel Applicant Tracking Systems (ATS), die bij mij bekend zijn.

Gratis en freemium recruitmentsystemen 2013

# Leverancier Oorsprong Gratis/Freemium Pakketten
1 Adver Online Nederland Freemium HROffice
2 Zodo UK Freemium iKrut
3 JobScore USA Freemium JobScore
4 Recruiterbox USA Freemium Recruiterbox
5 Smartrecruiters USA Freemium Smartrecruiters
6 Zoho USA Freemium Zoho Recruit
7 MJS Nederland Gratis Recruithem
8 Geen Open source Drupal Gratis Epiqo, Jobiqo (Jobboard software)
9 Geen Open source Joomla Gratis OpenCATS
10 Indapoint Open source Mantis Gratis A(n)TS
11 VONQ Nederland Gratis* Qandidate

* in Private Beta fase tot 30/1/2013

NOTE 1: Aanvullingen en correcties op deze lijst zijn zeer welkom.

NOTE 2: Vacaturemanagementsystemen (AMS), software waarmee je vacatures op een of meer jobboards kan plaatsen, zijn niet vermeld als deze niet de mogelijkheid bieden om vacatures te publiceren op de eigen website.

©2013 Recruit2

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

5 gedachten over “Gratis en freemium recruitmentsystemen – overzicht 2013

 • 09/01/2013 om 13:30
  Permalink

  Interessant, dank voor deze lijst. Waar ik benieuwd naar ben is de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wellicht zijn er mensen die ervaring hebben met 1 (of meerdere) van bovenstaande systemen? Deel het, zodat anderen mede op basis daarvan een goede keuze kunnen maken!

 • 11/01/2013 om 12:44
  Permalink

  Bedankt voor het overzicht, maar inderdaad een evaluatie van de pro’s en contra’s en de mogelijkheden van de verschillende systemen zou heel interessant zijn! Ook ik ben benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers.

 • Pingback:Overzicht alle recruitmentsystemen in Nederland (2013) | Recruiting Roundtable Nederland

 • 23/01/2013 om 14:08
  Permalink

  Ik ben een Cats gebruiker sinds 2007.
  Neem maar contact op als je vragen hebt.
  Groeten Gijs Buis

 • Pingback:Overzicht alle ATS recruitmentsystemen in Nederland 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.