Recruiter of resourcing-partner?

Professionele recruiters houden zich vooral bezig met het werven van vaste medewerkers voor een organisatie, ongeacht of het nu gaat om vakmensen, staf, middenkader of chief executives. Ik vraag mij af: waarom is werven van vaste medewerkers zo’n hot item? Omdat kernactiviteiten het best door eigen medewerkers kunnen worden uitgevoerd? Als dat zo is, snap ik niet waarom organisaties bij werving en selectie van medewerkers zo vaak gebruikmaken van externe recruiters.

Zou het zo kunnen zijn, dat een organisatie juist kan profiteren van een goede mix van eigen medewerkers en externen zonder zitvlees? En dat voortdurende uitwisseling van kennis en ideeën in deze vorm kan leiden tot betere kwaliteit, hogere productiviteit en meer innovatie van producten, diensten en processen? Voor een organisatie met lange termijn doelstellingen lijkt mij het borgen van kennis en het voortdurend vergaren en toepassen van nieuwe inzichten – met eigen medewerkers én externen –  van veel groter belang dan de vraag, of iemand in vaste dienst is of op contractbasis ingehuurd.

Ook vaste medewerkers zijn maar passanten. En die passeren ook nog eens steeds sneller. Daarmee vervaagt de grens tussen recruitment en sourcing. De professionele recruiter zal mijns inziens in de nabije toekomst ook externen op contractbasis moeten kunnen “leveren”, als daar behoefte aan is. En zich niet zozeer als recruiter moeten profileren, maar veeleer als de onontbeerlijke resourcing-partner, die continue bijdraagt aan de ontwikkeling en groei van de organisatie. Al dan niet in samenwerking met payrollers of uitzenders.

Ronny van Dooren

Ronny van Dooren. Organisatiestrateeg met een passie voor procesvernieuwing. Initiatiefnemer van 2alljobs. Ervaart dagelijks dat vernieuwing zelf heel improductief kan zijn. Schuift dat voor zijn gemoedsrust onder het kopje investeren.

Ronny van Dooren has 12 posts and counting. See all posts by Ronny van Dooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.