Recruiters zijn net mensen (54): Parttime is fulltime is parttime

De crisis dendert door. Steeds meer werklozen. Iedere dag meer moeite moeten doen om aan te sluiten op het profiel. Elke keer weer het Cv of de begeleidende brief herschrijven omdat de recruiter dat wil.

Gek moet je er van worden. Niet doen dus. Makkelijk gezegd. Naar een profiel toeschrijven werkt alleen als je zeker weet dat hetgeen er staat ook echt wordt gezocht. In veel gevallen blijkt dat niet zo te zijn!

In een aantal gevallen is naar een profiel toeschrijven niet zo moeilijk. Bij een parttime baan bijvoorbeeld. Een recruiter kan niet checken of je geen problemen hebt met een parttime baan. Daarnaast is er altijd wel een reden te verzinnen om parttime te willen of kunnen werken. Betaald krijgen voor 32 uur is beter dan fulltime thuiszitten.

Aan het omgekeerde zitten meer risico’s. Kandidaten die solliciteren op een fulltime functie, maar uit een parttime situatie komen, hebben het lastig. Er is natuurlijk een afbreukrisico. Elke baan wordt geaccepteerd om deze dan zo snel als kan, terug te draaien naar parttime. De Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) schrijft voor dat (in veel gevallen) de werknemer zelf kan regelen of er minder gewerkt wordt. Daarmee vormt een parttimer die fulltime zegt te willen werken, een risico voor de recruiter.

Nu is het net als bijvoorbeeld de werkelijke reden waarom je ergens weg bent gegaan, leeftijd en geen diploma, maar een klein aspect van de hele levensloop. Natuurlijk letten recruiters hier op. En vanzelfsprekend zul je het onderspit delven bij gelijkheid van kandidaten. Maar, hoe groot is die kans? Iedere recruiter weet dat geen enkele kandidaat hetzelfde is. Laat staan dat er sprake kan zijn van gelijkheid!

Recruitment is de kunst van de beste kandidaat zoeken, niet de perfecte. Deze bestaat niet. Niemand is perfect. Een sollicitant dus ook niet. Net als recruiters overigens, want dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Recruiters zijn net mensen (54): Parttime is fulltime is parttime

 • 05/06/2013 om 09:48
  Permalink

  Als detacheerder zag ik op papier vaak “harde” eisen voorbijkomen ten aanzien van het aantal beschikbare uren en ervaringsniveau. Moest iemand per se 40 uur werken en minimaal 10 jaar ervaring hebben. Als ik niet 1-2-3 de “perfecte” kandidaat kon vinden, ging ik eens met de toekomstige collega’s om tafel zitten om te kijken of die eisen nu zo hard waren. Bleek vaak helemaal niet het geval. Daarna (opnieuw) met opdrachtgever(s) in gesprek. Vaak kon ik dan alternatieve kandidaten aanbieden, die qua prijs / kwaliteit beter pasten bij de klus. Iedereen blij.

  Mijn boodschap:
  * Dé opdrachtgever / werkgever bestaat meestal niet. Er zijn vaak meerdere mensen die belang hebben bij een goede invulling van de vacature. Overleg met alle belanghebbenden schept vaak nieuwe inzichten in de noodzaak van full time beschikbaarheid.
  * Geschiktheid gaat voor beschikbaarheid. Steekt een kandidaat boven de anderen uit, dan is een dag minder werken per week vaak heel goed bespreekbaar.
  * Kijk als opdrachtgever (dus ook als recruiter) ook naar prijs – kwaliteit (lelijke term, ik weet het) van een kandidaat. Een heel goed verkoopargument, tenminste als je het als recruiter kunt en durft neerleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.