Nederlandse werkgevers voorspellen dramatische daling van de activiteit op de arbeidsmarkt in 2013

Niet eerder zijn de verwachtingen voor de arbeidsmarkt in Nederland zo slecht geweest als voor het eerste kwartaal van 2013. Vooral de regio West Nederland, de Bouw sector, de Productiebedrijven en de Financiële dienstverlening lijden onder de economische situatie in Nederland.

In de vandaag verschenen Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -8 % tegen -2% vorig kwartaal en 3% een jaar geleden. Zie ook het overzicht in de MEOS infographic.

“Het is voor het eerst dat werkgevers zo’n duidelijk signaal geven. Er is sprake van een flinke daling vergeleken met het afgelopen kwartaalbeeld. Hiermee lijkt de aanhoudend negatieve economische situatie ook voor 2013 een vervolg te krijgen op de arbeidsmarkt”, aldus algemeen directeur Jilko Andringa van ManpowerGroup. “Kennelijk kiezen werkgevers voor andere bedrijfsmodellen waardoor er minder personeel ingehuurd wordt.”

De cijfers in de MEOS laten in vrijwel geheel Nederland een verslechtering zien. West-Nederland is flink gedaald vergeleken met het vorige kwartaal (8%-punt) en hetzelfde kwartaal een jaar geleden (9%-punt). Mogelijk dat hier het toegenomen pessimisme in de zakelijke dienstverlening een rol speelt. Zuid-Nederland laat een daling zien van 12%-punt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dit heeft vooral te maken met de terugval in productie de laatste tijd en de bescheiden verwachtingen ten aanzien van de orderportefeuilles in de industrie. Veel maakindustrie is in het zuiden geconcentreerd. In Noord Nederland was de daling al ingezet in 2012 en is er een kleine stijging.

Ook de verschillende sectoren laten dalingen zien. De Bouw sector blijft zakken met 4%-punt vergeleken met het vorige kwartaal en met 12%-punt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Productiebedrijven dalen 9%-punt vergeleken met het vorige kwartaal en 11%-punt ten opzichte van vorig jaar. Alleen de sector Nutsbedrijven laten een positieve prognose zien met 4%-punt vergeleken met het vorige kwartaal en 9%-punt vergeleken met vorig jaar.

“Dat de Bouwsector het moeilijk heeft is evident. Niet alleen de stagnerende huizenmarkt, maar ook teruglopende bedrijfsinvesteringen spelen een rol. Dat ook consumenten weinig bereid zijn om uitgaven te doen heeft zijn effect. Met name de industrie heeft daar last van”, legt Andringa uit. “Toch zien we vooral mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt door innovatieve oplossingen.”

MEOS wordt uitgebracht in 42 landen en Nederland kent de grootste daling van alle landen. Griekenland, Italië en Spanje hebben ieder met -11% een lager netto werkgelegenheidscijfer dan Nederland. Werkgevers van meer dan de helft van de 24 landen in Europa laten weten dat ze minder mensen gaan inhuren voor het eerste kwartaal in 2013. Werkgevers in zeven landen rapporteren de zwakste resultaten ooit. Alleen Duitsland vertoont tekenen van veerkracht.

Bron: Arbeidsmarktbarometer (MEOS) van ManpowerGroup

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.