Recruiters zijn net mensen (91): Van Topper naar Tobber (de junior versie)

Onderkwalificatie bij jongeren is wat overkwalificatie is voor ouderen.

Heb je net jaren lopen zwoegen om met goede cijfers de voor jou maximaal haalbare opleiding af te ronden, is er geen werk. Althans niet voor jou.

Jeugdwerkeloosheid is een groot probleem. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Overheden doen er alles aan om te voorkomen dat we straks met een verloren generatie zitten. Of de soep echt zo heet gegeten wordt, is nog te bezien. Voor de huidige jongeren is het een zorgelijke situatie. Zo ernstig dat de Nederlandse overheid Mirjam Sterk tot Ambassadeur Jeugdwerkloosheid heeft benoemd.

De huidige markt is onmiskenbaar in het voordeel van werkgevers. Het aanbod van arbeid is groot, dus worden wensen eisen. Opleidingseisen worden opgekrikt en het met pijn en moeite behaalde HBO-diploma is niet toereikend. Helaas is de optie van doorstuderen niet vanzelfsprekend vanwege enorme financiële risico’s. Zeker als het zicht op een baan niet florissant is.

De Nederlandse Eredivisie is een opleidingscentrum voor grote voetbalcompetities als Spanje, Duitsland en Engeland. Jonge Nederlandse, maar ook buitenlandse talenten mogen hier hun kunsten vertonen om vervolgens door grote clubs weggekocht te worden. Dit lijkt niet te gelden voor de Nederlandse economie. In veel gevallen wordt gekozen voor zekerheid. De te goed opgeleide, te dure en te goed passende sollicitant, krijgt de baan terwijl deze vrijwel zeker te snel vertrekt. De functie blijkt minder uitdagend en het gras bij de buren is toch groener.
Vanuit zekerheid bekeken, lijkt een ervaren kracht de beste optie. Zeker als tijd een aspect is. Een goede inwerkperiode is cruciaal om een onervaren medewerker maximaal te laten renderen. Urgentie bepaalt in veel gevallen de zwaarte van het functieprofiel. Vraagt een tijdelijk probleem ook niet om een tijdelijke oplossing?
De timmerman leert dat met passen en meten de meeste tijd wordt versleten. De hiringmanager doet er verstandig aan een vacante positie in te schatten op zowel de korte als lange termijn. Een simpele rekensom maakt duidelijk of een interimmer met direct bruikbare kennis naast een onervaren kracht met voldoende theoretische bagage, goedkoper is dan een dure binnen een jaar vertrekkende medewerker. En misschien niet alleen goedkoper, ook rustgevender. Iedereen weet dat een tekort aan personeel stress geeft. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

3 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (91): Van Topper naar Tobber (de junior versie)

  • 05/11/2014 om 10:21
    Permalink

    Goed stuk!

    De jeugdwerkloosheid wordt zelfs onderschat. Ik heb 5 jaar ervaring met het zoeken naar een vaste baan en net als se meeste jongeren kan ik bijna alleen maar ongeschoold werk krijgen met een 0 urig contract.

    Het gaat zelfs verder dan …straks is er al een verloren generatie….die is er nu al!!!

    Ik werk door het hele land bij een marktonderzoeksbureau. Voorheen allemaal studenten. De laatste 2 jaar bijna alleen maar jongeren die geen baan kunnen vinden. Meesten van 25-35 jaar.

    Een hoop zijn van mening dat het probleem zwaar onderschat wordt. De vraag is dan ook….wanneer doen de overheid en werkgever er echt wat aan?

    Kijk voor meer info op mijn blog en website:

    Solliciteren2punt0.nl

  • 08/11/2014 om 11:04
    Permalink

    Los van HBO, MBO of welk opleidingsniveau dan ook, begrijp ik de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd niet. Verlaag deze leeftijd juist tot 60 jaar, om zodoende jongeren kans te geven op de arbeidsmarkt. De 60 jarigen kunnen zich dan op een andere wijze maatschappelijk inzetten zoals o.a. het verzorgen van eigen ouders, zieke mensen of andere hulpbehoevenden. Dit in het kader van De Kanteling, waarbij de overheid wil dat mensen zèlf weer meer verantwoordelijkheid gaan dragen voor hun eigen leefsituatie. Dan snijdt het mens toch aan 3 kanten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.