Navigeren in Arbeidsvoorwaardenland voor HR en Recruitment

Je weg kunnen vinden in Arbeidsvoorwaardenland is niet altijd makkelijk. En toch is dat een vaardigheid die van groot belang is bij het binnenhalen en behouden van medewerkers. Binnenshuis lijkt het nog mee te vallen. Je hebt een functiehuis met functieschalen (meestal dan…). Maar ook binnenshuis merk je al gauw dat dezelfde functie door een vaste medewerker, een ingeleend persoon of een ZPP-er kan worden verricht met verschillende arbeidsvoorwaarden waarschijnlijk.

Ga je buiten de deur wandelen dan wordt de weg door Arbeidsvoorwaardenland een stuk ingewikkelder. Op het eerste gezicht is de wereld verdeeld in Cao’s en branches waarbinnen de arbeidsvoorwaarden redelijk gelijk zouden moeten zijn. Dat blijkt helaas niet zo te zijn want je mag best meer betalen dan de concurrent. En bovendien komen soortgelijke functies in meerdere Cao’s voor waar je best last van kunt hebben. Een geschoolde procesoperator bijvoorbeeld verdient in de Petrochemische industrie aanzienlijk meer dan in de Foodsector: en ze zoeken dezelfde persoon! En een medewerker telefonische klantenservice is bij een Callcenter een stuk slechter af dan bijvoorbeeld bij een Woningbouwvereniging.

Het navigeren wordt nog ingewikkelder als we de internationale component er bij gaan nemen: een buitenlandse bouwvakker is al snel goedkoper dan een Nederlandse. En dan heb je ook nog een heleboel zelfstandigen in de bouw en ook daar weer buitenlandse versies van. Dit betekent dat je als goedwillende ondernemer in de bouw met de Nederlandse Bouw-cao nauwelijks nog concurrerend kunt zijn. Je kunt je afvragen of dit soort cao’s tegenwoordig meer een beperking dan een bescherming zijn voor de Nederlandse werknemer.

Gewoon maar gaan wandelen en kijken wat je tegenkomt is niet zo verstandig. Je zult merken dat de ideale kandidaat elders betere arbeidsvoorwaarden kan krijgen. Je kan ook nou net diegene zijn die ruim boven het gemiddelde biedt en dat is ook weer zonde.

De kortste route is niet altijd de snelste of de makkelijkste. Wie succesvol wil navigeren in Arbeidsvoorwaardenland onderzoekt de mogelijke hindernissen, weet wat zijn doel is en weet vooral ook wat zijn vertrekpunt is. Dit vertrekpunt is de arbeidsmarktpositie van de organisatie.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.