Zuid-Holland biedt de meeste werkgelegenheid en handel grootste sector van Nederland

Uit analyse van de Nederlandse online vacaturemarkt op 2,5 miljoen vacatures in Q3 / Q4 2013 blijkt dat de sector Handel de meeste vacatures heeft. Er is een daling in het aandeel vacatures in Oost-Nederland.

Zuid-Holland biedt de meeste werkgelegenheid

Zuid-Holland heeft ruim 22% van alle vacatures van Nederland en biedt hierbij de meeste werkgelegenheid. Zuid-Holland wordt gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant. Deze provincies laten alledrie een stijging zien in het marktaandeel ten opzichte van de eerste helft van 2013.

Utrecht is gestegen van de vijfde naar de vierde plek. Dit gaat ten koste van Gelderland, dat met 0,3 procentpunt daalt naar een marktaandeel van 9,9%. Niet alleen Gelderland heeft een kleiner marktaandeel gekregen. Ook het aandeel van de overige provincies in Oost-Nederland** (Flevoland en Overijssel) is gekrompen. De verandering wordt goed zichtbaar in de landkaart hieronder.

Marktaandeel-vacatures-Nederland-2013

Marktaandeel vacatures per provincie in Nederland in het tweede half jaar van 2013 met procentpunt verandering ten opzichte van het eerste half jaar van 2013

Handel grootste sector van Nederland

De meeste vacatures in Nederland in het tweede half jaar van 2013 bevinden zich in de sector Handel, gevolgd door Gezondheidszorg /Welzijn en Industrie/Techniek. Het marktaandeel van Handel is de grootste stijger in de top 10 met een winst van 1,5%. Ook ICT (+0,9%), Industrie/Techniek (+0,7%) en Zakelijke dienstverlening (+0,6%) tonen grote stijgingen. De Gezondheidszorg-branche heeft 2,4% marktaandeel verloren ten opzichte van het eerste half jaar van 2013. Een andere grote daler is Onderwijs. In het eerste half jaar van 2013 stond Horeca in de top 10. Deze sector is gekrompen in het tweede half jaar en staat buiten de top 10 op de twaalfde plek.

Marktaandeel-vacatures-per-branche-2013

Marktaandeel vacatures per branche. Bron: Jobfeed

Technische verantwoording
Cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed verzamelt alle vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om naar doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, technologieleverancier van CV parsing en semantische zoek- en matchsoftware. Voor deze analyse zijn 2,5 miljoen vacatures, geplaatst in de periode 1 juli t/m 31 december 2013, geanalyseerd, gecategoriseerd en ontdubbeld. Hiervan zijn 530.000 unieke vacatures, exclusief stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en franchises overgebleven, waarop de analyses uitgevoerd zijn.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.