Recruiters zijn net mensen (67): Het afbreukrisico van beroepsdeformatie

Langdurig hetzelfde doen, leidt tot psychische en/of lichamelijke afwijkingen. Een arts bestudeert een terminale patiënt anders dan de betrokken familieleden. Een politieagent bekijkt een dodelijk ongeluk met een andere blik dan een passant. Met psychisch afwijken bedoelen we anders reageren dan wat je bij een leek verwacht.

Lichamelijke afwijkingen vanwege beroepsdeformatie kunnen leiden tot een muisarm, tenniselleboog, kapotte knieën et cetera. En hoewel een hond en zijn baas op elkaar gaan lijken. Hier kun je toch echt niet spreken van beroepsdeformatie!

Recruiters leiden vanzelfsprekend ook aan beroepsdeformatie. Iedereen boven de 40 is oud en boven de 50 bejaard. Geen HBO-diploma is geen HBO-diploma. Ondanks 20 jaar ervaring op een HBO-positie. De interimmer die een vaste baan zoekt, doet dit tot dat de markt aantrekt zodat er weer stevig verdiend kan worden aan een hoog uurtarief. En de salesmanager die vooral zichzelf goed kan verkopen, is per definitie een slechte verkoper.

In beroepsdeformatie met betrekking tot solliciteren staan recruiters niet alleen. Langdurig werklozen die talloze sollicitaties hebben verstuurd, leiden hier ook aan. Recruiters snappen niets van de functie-inhoud. Ze zijn te jong, hebben geen ervaring en begrijpen niet wat er in een bedrijf speelt. Laat staan dat ze een inhoudelijk goed gesprek kunnen voeren.

Gelukkig zijn het slechts afwijkingen. Afwijkingen vormen altijd een minderheid. Simpelweg omdat het anders geen afwijking meer is, maar standaard. De meeste sollicitanten zijn wel tevreden over recruiters. Net zoals de meeste recruiters hun vak serieus nemen en ieder cv afzonderlijk bekijken en beoordelen. Zoals het hoort. Want het gaat tenslotte over mensen. En recruiters, dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (67): Het afbreukrisico van beroepsdeformatie

 • 01/10/2013 om 14:07
  Permalink

  Is beroepsdeformatie ook 67 blogs over recruiters schrijven….;)

 • 02/10/2013 om 10:49
  Permalink

  @wim ha ha…. Keep on blogging!

 • 09/03/2016 om 20:14
  Permalink

  Klopt als een bus wat jullie schrijven “Recruiters snappen niets van de functie-inhoud. Ze zijn te jong, hebben geen ervaring en begrijpen niet wat er in een bedrijf speelt. Laat staan dat ze een inhoudelijk goed gesprek kunnen voeren.”

  Jammer dat deze jonge onervaren recruiters beslissen over carrieres van zeer ervaren mensen (40+). Hoe kan er nu verwacht worden van een twintiger dat deze snapt wat het niveau is wat iemand gedaan heeft, bedrijfssensitiviteit en niveau.
  Te gek voor woorden.

  Groot probleem maar hoe op te lossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.