IT professionals recruiten doe je zo

De vraag naar ICT’ers groeit met de dag. Werk aan de winkel dus voor recruiters. Jouw taak is eigenlijk best simpel: zorg dat je je met een goed verhaal en optimale candidate experience onderscheidt van de concurrentie.

Volgens de krantenkoppen is er een enorme schaarste aan IT’ers. En dat klopt, als je de ICT-arbeidsmarkt op macro-economisch niveau bekijkt. Als recruiter heb je echter te maken met de praktijk van alledag. En bezie ik zo: er zijn hartstikke veel ICT’ers, ze werken nu alleen nog ergens anders. Er zijn dus heel veel geschikte kandidaten voor de vacature waarvoor ik invulling zoek, ik hoef er alleen nog maar voor te zorgen dat die van mij opvalt. Dat die vacature aantrekkelijker is dan de vele andere banen.

In mijn Masterclass ICT Recruitment deel ik met collega-recruiters talloze tips en inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat de vacaturedruk op junior-ICT’ers vijftien keer zo groot is als die op senior-ICT’ers? Met deze kennis op zak kun je opdrachtgevers beter adviseren: in tegenstelling tot wat men denkt is het dus soms simpeler om een senior te vinden dan een junior-ICT’er.

Hieronder deel ik nog een paar tips.

Selecterende én wervende vacaturetekst

Wees specifiek. Een van mijn opdrachtgevers had laatst een vacature voor software engineer openstaan, waar maar weinig reacties op kwamen omdat men iedereen er mee wilde aanspreken. Men kon immers iedereen gebruiken was de gedachtegang. Op mijn advies werden er verschillende vacatures gemaakt: een voor junior, een voor medior, een voor senior en een voor principal software engineer. Toen kwamen er tientallen reacties binnen.

Wees ook specifiek over de skills die je verwacht van de ICT’er: noem bijvoorbeeld ook de programmeertalen die iemand moet kennen. Dit alles begint met een goede jobintake, waar ik in dit blog over vacatureteksten ook al iets over schreef: vraag voor je de vacature schrijft eerst heel goed uit wat de functie precies behelst.

Optimale candidate experience

Omdat er zoveel vraag is naar ICT’ers heb je te maken met veel concurrentie, dat is een feit. Wel kun jij er als recruiter alles aan doen om de candidate experience te optimaliseren en je daarmee te onderscheiden.

Snelheid én een persoonlijke benadering zijn daarbij vaak doorslaggevend. Als iemand reageert op een vacature, bel diegene dan meteen even. Door dat contactmoment creëer je direct een relatie met de kandidaat; die voelt zich meer betrokken bij de vacature en zal meer geduld hebben in het vervolgtraject. Zorg in dat traject ook dat je zelf bij het gesprek aanwezig bent en dat dat gesprek gestructureerd en professioneel verloopt. Durf daarna snel beslissingen te nemen want dat doet je concurrentie ook.

Door de ervaring van de kandidaat centraal te stellen in alles wat je doet, zul je absoluut positief opvallen bij die kandidaat.

Beter ICT-ers recruiten… en online testen

Een ontwikkeling die al een paar jaar gaande is  dat steeds meer recruiters ICT-kandidaten vragen al voor het eerste gesprek een online test te doen, bijvoorbeeld op IKMnet of Codility. Dat is een goede manier om vaardigheden in een bepaalde programmeertaal te toetsen of om theoretische kennis te testen. Dit levert in ieder geval nuttigere informatie op dan een cv. En op motivatiebrief selecteren is achterhaald, zeker bij selectie van ICT-ers.

Maar let op. Ook hierbij is die candidate experience belangrijk. Als reactie op een sollicitatie meteen zo’n test toesturen, werkte een paar jaar geleden nog wel; nu is er echter zo’n overdaad aan testen in sollicitatietrajecten dat kandidaten hierom eerder afhaken.

Ik heb daarom onlangs m’n aanpak gewijzigd: ik bel altijd even als iemand gesolliciteerd heeft, vertel over die test en stuur ‘m dan pas toe. Ook hier is een relatie opbouwen en commitment creëren dus de strategie. Bij een van mijn opdrachtgevers nam het aantal kandidaten dat de test niet maakte door deze aanpak af van 30 naar 10 procent.

In mijn Masterclass ICT Recruitment ga ik dieper in op de specifieke uitdagingen van recruiters in de ICT. Ik leer je om slimmer gebruik te maken van de middelen die je ter beschikking staan en om zo zaken fundamenteel anders aan te pakken dan de concurrentie. Interesse? Hier kun je je aanmelden.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.