Referentie check, zinvol of onzin?

Is een referentie check essentieel of een verspilling van tijd? Er wordt wel eens gezegd dat een cv een opsomming is van alle successen minus de mislukkingen. Feit is dat gemiddeld 25% wat er in een cv staat, niet klopt of in ieder geval twijfelachtig is. Jaren die afgerond worden in plaats van maanden gebruiken. Augustus 2001 tot januar1 2002 is een half jaar, maar van 2001 tot 2002 lijkt hetzelfde maar wekt de indruk veel langer te zijn. Studies die afgerond zijn, maar waar niet bij staat of er een diploma behaald is et cetera.

Als er 5 kikkers op een tafel zitten en 1 wil er afspringen, hoeveel kikkers zitten er dan nog op tafel? Juist 5. Recruiters moeten altijd alert zijn bij het lezen van een cv, aangezien kandidaten deze nu eenmaal opleuken. Voor veel kandidaten is het zoeken van een nieuwe baan een wedstrijd, die gewonnen moet worden. Niet de reden is belangrijk, maar het resultaat. Regelmatig komt het voor dat in de eindfase, als de contractonderhandelingen beginnen, kandidaten zich terugtrekken omdat de functie toch niet aansluit bij hun wensen. Of sterker nog, kandidaten die na ondertekening van een contract terugkomen op hun beslissing omdat het niet goed voelt. Ook hier speelt de recruiter een belangrijke rol.

Niet alleen bestuderen of er voldoende aansluiting ligt met de functie/taken, maar ook of de interesse en vaardigheden van de kandidaat in overeenstemming zijn met wat er geboden wordt. Om tot een goed oordeel te komen of een kandidaat die topper is die je zoekt, onderzoek je het dus twee kanten. Een of er voldoende skills zijn en twee of er voldoende will is (Skill-will balance). Onderzoeken dus! Kandidaten zien solliciteren als een wedstrijd. Hun ware aard of bedoelingen wordt achter gehouden en niet altijd weten zij waar hun kerncompetenties liggen. Aan de recruiter om deze in kaart te brengen en daarbij is een referentie check een handig hulpmiddel. Niet heilig, wel handig. Oud collega’s, leidinggevende of managers kunnen een bron aan informatie zijn, die het gevormde beeld kunnen bevestigen, versterken of ontkrachten. Of een referentie check het gewenste resultaat oplevert, ligt voor een groot deel in handen van de recruiter, die door goed luisteren en de juiste vragen stellen, het niveau bepaalt.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Referentie check, zinvol of onzin?

  • 30/05/2011 om 13:58
    Permalink

    Niet zozeer of specifiek referenties checken, maar vooral doorvragen en de signalen goed lezen tijdens het gesprek.
    Gebruik zelf situationeel verschillende methodes (niet alleen STAR!).
    In de meeste CV’s zit wel iets flatterends, is ook een menselijk eigenschap. Een maand meer of minder op een post lijkt me geen faal factor. De relevante zaken t.a.v. de job verdienen echter de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.