Referentie check 2.0: het kan beter!

Hoe kun je sociale media inzetten om beter inzicht te krijgen in iemands prestaties in het verleden? Een soort van referentie check 2.0? Het antwoord: Checkster.com

Wees gerust. Dit artikel word geen reclameblok voor deze tool, ik heb het zelf nog niet gebruikt, maar vind het wel een interessant concept. Want hoe we sociale media het beste kunnen inzetten voor Werving 2.0 is (bijna) algemeen bekend. Hoe we sociale media goed in kunnen zetten voor Selectie 2.0 nog niet echt.

En dat terwijl het traditionele proces van referentie checks, om werkervaring te controleren en meer inzicht te krijgen in iemands functioneren, nog al wat problemen kent. Het is moeilijk om tijdig, eerlijke en nauwkeurige kandidaat-informatie te verkrijgen en waarop je kunt vertrouwen dat je de beste persoon werft.

Checkster Pre-Hire Checkup is een online geautomatiseerd systeem dat belooft dit proces 50% sneller (van ruim 4 dagen naar 2 dagen), consistent en rijker aan informatie uit te kunnen voeren. Het werkt simpelweg  door een email, via Checkster, te versturen naar de kandidaat die instructies krijgt om referenties te vragen, ook weer via Checkster, om gegevens in te vullen over hem/haar. Het resultaat is 360 graden feedback met meer referenten (5,5 i.p.v. 2,4) en duidelijke gedetailleerde rapporten met o.a. een sterkte-zwakte analyse (SWOT). De referenten zijn niet anoniem dus deze kunnen nog eventueel nagebeld worden voor aanvullende vragen.

Nu gaan Amerikanen anders om met referentie checks dan wij hier en ik verwacht niet dat deze werkwijze / tool snel door het traditionele HRM wereldje in Nederland geadopteerd zal worden. het snijd weer een persoonlijk element uit het selectieproces. Echter deze tool lijkt conceptueel wel een fraaie oplossing te bieden voor de beperkingen van de traditionele referentie checks, zoals:

  1. Tijdrovend logistiek proces (afspraken maken en bellen van referenten)
  2. Papieren schriftelijk verslag
  3. Niet transparant
  4. Weinig consistent
  5. Beperkt aantal referenties (gemiddeld 2,4) en daardoor niet erg betrouwbaar
  6. Niet structureel toegepast

Wie durft het aan om referentie check 2.0 in te voeren in zijn/haar organisatie?

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Referentie check 2.0: het kan beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.