Neem sporters TeamNL als voorbeeld en ga voor goud!

De Olympische Winterspelen zitten er weer op. Nederland neemt in het eindklassement een mooie vijfde plaats in. Een historisch resultaat. 24 medailles; 8 goud, 7 zilver en 9 brons van kleur. Dat er ietwat eenzijdig 23 in de schaatssport vielen, nemen we voor lief. ‘We’ hebben het fantastisch gedaan!

‘We’ hebben in Nederland echter niet de instelling om op dit soort toernooien tot de winnaar in meerdere verschillende categorieën te behoren. De èchte winnaarsmentaliteit ontbreekt. En je moet er immers extra moeite voor doen. Nederland heeft namelijk geen klimaat waarin wintersporten een groot deel van het jaar actief kunnen worden beoefend. Belangrijker; we benaderen de diverse disciplines met de verkeerde instelling. Typerend is het skiën. Nederlanders staan hooguit een weekje per jaar op de ski’s. Toevalligerwijs met een piek in deze vakantieweek, uitgezonderd degenen die werken of carnaval vieren. Sommigen combineren skiën vreemd genoeg zelfs met carnaval, dàt kan ook nog, bijvoorbeeld in oorden als Mayrhofen of Gerlos. Oostenrijkers en Zwitsers die het al van jong af aan als sport beoefenen, kijken vreemd op naar de lallende Nederlanders met feestmutsen op. Of het een goede vakantieweek was, meten we in Nederland vervolgens af aan de al dan niet gebruinde kleur bij thuiskomst. We gaan immers voor de gezelligheid. Geen instelling om medailles mee te winnen. Die goede instelling hebben we dit jaar wèl gezien bij Olympic TeamNL! Ambitie, emotie, passie, doorzettingsvermogen, bevlogenheid, focus, omgang met teleurstellingen en bij het schaatsen: vooral veel winnaars! Drang om constant beter te worden en het beste uit jezelf te halen. Steeds weer de beste willen zijn. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

Als werkend en werkzoekend Nederland van al deze aspecten een vleugje kunnen toepassen in het dagelijks werk, zullen we óók stijgen op de medaillespiegel van de economisch meest succesvolle landen. Daar ben ik van overtuigd. De focus en gedrevenheid van bijvoorbeeld Ireen Wüst of Sven Kramer is lovenswaardig. Ook de omgang met teleurstelling trouwens. Als de doelstelling om goud te halen uitmondt in ‘slechts’ een zilveren medaille. Even teleurgesteld, daarna weer onverstoord door met de missie. Uitzender Randstad identificeert zich om deze reden al jarenlang als hoofdsponsor van de Olympische sporters.

Na #GoTeamNL wordt het tijd voor #GoWerknemerNL, #GoWerkzoekendenNL en #GoWerkgeverNL. De sporters gingen ons voor. Als werkend en werkzoekend Nederland een vleugje van de getoonde inzet en instelling overnemen, staan we er over een jaar heel anders voor. Want: ambitie, emotie, passie, doorzettingsvermogen, bevlogenheid, focus en omgang met teleurstellingen staan garant voor succes. Zo bleek weer tijdens de Olympische Winterspelen 2014. Dank voor het goede voorbeeld en de bevlogenheid sporters! Ik hoop dat jullie voor velen in Nederland een inspiratiebron zijn geweest…..

Edwin Klomp

Dagelijks enthousiast en vol overgave actief met loopbaanprogramma's, mobiliteit, selecteren, boeien, binden en (laten) groeien van mensen. Ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Co-owner en adjunct directeur www.ASBR.nl

Edwin Klomp has 31 posts and counting. See all posts by Edwin Klomp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.