HR en Recruitment: bent u wel flexibel en transparant?

Als je twee dingen absoluut moet zijn tegenwoordig, is het flexibel en transparant. Je kunt geen artikel meer lezen of dat lijken wel de toverwoorden. En zoals meestal met dat soort begrippen wordt het zelden duidelijk wat men er nu mee bedoeld.

En ik vrees dat men dat ook gewoon niet weet. Het zijn onzekere tijden. Herstelt de economie nu wel of niet? Wel of geen groei? Extra personeel of juist afbouwen? Een flexibel personeelsbestand kan heel verstandig zijn, maar moet toch vooral afgestemd zijn op klantvraag en organisatiedoelstellingen. Te vaak flexibiliseert men maar een eind weg omdat met het verder ook niet weet: dan kunnen we alle kanten op…

En als een bedrijf als Apple transparantie hoog in het vaandel had gehad waren ze vast en zeker niet zo succesvol geweest. Men moet duidelijk zijn maar je toch vooral niet altijd in de kaarten laten kijken.

HR en recruitment hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de organisatie op personeelsgebied klaar is om de korte en lange termijn doelstellingen te halen. En daar kan een flexibel personeelsbestand een onderdeel van zijn maar het is voor een hoop organisaties ook zeker geen absolute strategische must. Er zijn nog andere factoren die op HR gebied van veel groter belang kunnen zijn. Het moeilijk kunnen vinden van goed opgeleid personeel bijvoorbeeld. Of een grote kennisuitstroom door vergrijzing. Er zijn dus meerdere indicatoren of uw organisatie met de Human Resources de organisatiedoelstellingen kan gaan halen: uw arbeidsmarktconditie.

En uw arbeidsmarktconditie wordt beïnvloed door externe maar vooral ook interne factoren. En een hoop van de interne factoren kunt u zelf beïnvloeden. Niets doen omdat uw organisatie afwacht of het nu 0,2% of 0,9% economische groei wordt is niet eens een slechte strategie; het is geen strategie. HR en recruitment kan onder meer door het verbeteren van de arbeidsmarktconditie bijdragen aan het behalen van de organisatiedoelstellingen. Onzekere externe factoren zullen er altijd blijven en daar moet u rekening mee houden. Maar wat u zelf kunt beïnvloeden moet u zeker aanpakken.

Water, dat is flexibel en transparant. U kunt beter duidelijk en draadkrachtig zijn met een goede arbeidsmarktconditie!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.