Analyse LinkedIn signaleert trends in arbeidsmigratie naar kleiner bedrijf

Nederlandse werknemers ruilen steeds vaker hun baan bij een groot bedrijf in om bij een kleine organisatie te kunnen werken. Dat suggereert recente data van LinkedIn. Grote bedrijven zijn in Nederland opvallend aan het krimpen, terwijl kleine organisaties het afgelopen jaar juist een sterke groei doormaakten.

Nederlandse professionals kiezen vaker voor kleiner bedrijf

Organisaties van meer dan 10.000 werknemers hadden in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 22% minder personeel dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Kleine bedrijven van maximaal 10 werknemers zijn in deze periode juist sterk gegroeid in werknemersaantallen, met maar liefst 58%. Bedrijven met 11 tot 50 werknemers groeiden met 23%. En ook het aantal zzp’ers nam toe met maar liefst 76%. Dit blijkt uit updates van leden op LinkedIn-profielen tussen juli en september 2015. Daarvoor is gekeken naar bedrijven waar LinkedIn-leden vorig jaar werkten, vergeleken met de bedrijven waar zij nu werken.

Marcel Molenaar, country manager LinkedIn Benelux geeft aan dat de beweging naar kleinere werkgevers mogelijk de voorkeuren van jonge professionals weerspiegelt: “Zij houden niet van complexe hiërarchische structuren. Millenials willen invloed hebben binnen een bedrijf en het verschil kunnen maken. Dat lukt eerder in een klein team.”

Italië, Turkije en Frankrijk belangrijkste leveranciers van talent

Uit de data blijkt verder dat Italië, Turkije en Frankrijk de belangrijkste leveranciers vormen van talent aan Nederland.  Turkije is nieuw in deze top drie. Vanuit Italië komt er 16% meer talent naar Nederland dan dat er vanuit Nederland naar Italië vertrekt. Turkije kent een netto migratiepercentage van 12% en Frankrijk nog eens 10%. Nederland verliest vooral talent aan Duitsland en Zwitserland, met een netto migratiepercentage van respectievelijk -28% en -12%.

“In het tweede kwartaal dit jaar bleek uit onze data al dat Frankrijk en Italië belangrijke leveranciers van talent aan Nederland zijn. Daarnaast zien we nu een duidelijke stijging van professionals die vanuit Turkije naar ons land komen,” geeft Marcel Molenaar aan.

Groei technische sector

Een derde trend die blijkt uit de data is de aanhoudende groei van de Nederlandse technologiesector. IT bedrijven werven daardoor steeds vaker over de grens. Uit de data-analyse blijkt dat de sectoren die het meeste buitenlands talent aantrekken, zijn:

  • Technologie- & softwaresector
  • Technologie- & hardwaresector
  • Olie- en energiesector
  • Telecommunicatiesector

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.