Fit-test voor HR en Recruitment

Wie de vakbladen en blogs bijhoudt komt heel wat problemen en uitdagingen tegen voor HR en Recruitment. Deze week vergrijzing, volgende week flexibilisering. Moet je al die uitdagingen oppakken? Nee dus. Je hoeft niet op alle ballen te hollen.

Wel is het belangrijk om kansrijke of bedreigende ontwikkelingen in de arbeidsmarkt te herkennen en op te pakken. Maar wat voor de ene organisatie van strategisch belang is, is voor een ander irrelevant.

Het is dus zaak te weten welke aspecten in de arbeidsmarkt van essentieel belang zijn en welke niet, en hoe de organisatie op die gebieden scoort: ik noem dat Arbeidsmarktconditie.

Net als bij je fysieke conditie wordt de arbeidsmarktconditie bepaald door meerdere indicatoren. Als je een beetje te zwaar bent is dat op zich niet zo erg. Heb je daarnaast nog een te hoge bloeddruk en een vitaminetekort dan staan er te veel indicatoren in het rood. Daarnaast kunnen ook doelstellingen en omstandigheden verschillen. Wil je volgend jaar een marathon lopen? Moet je op de fiets naar je werk? Of, in de arbeidsmarkt: zit je in een sterk fluctuerende markt? Of werk je met veel hooggeschoold personeel?

Situaties en doelstellingen verschillen dus. En daarmee dus ook de impact van ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Om toch een beetje inzicht te krijgen hoe het met je “arbeidsmarktconditie” is gesteld en waar de prioriteiten komen te liggen gebruik ik vijf indicatoren om dit vast te stellen:

Flexibiliteit: moet u en kunt u snel op- en af schakelen met uw personeelsbestand?

Personeelsbehoud: heeft u te maken met een hoog verloop?

HR Kwaliteit: wat doet u zelf en wat niet? Is er een strategisch HR plan?

Arbeidsmarktpositie: heeft u veel schaarse doelgroepen nodig en is er veel concurrentie?

Personeelsbestand: hoe staat het met de verwachte uitstroom en doorstroom?

Door op deze manier naar de organisatie te kijken krijgt u een goed beeld van uw arbeidsmarktconditie en waaraan gewerkt moet worden. Bovendien weet u beter op welke ballen u zeker moet hollen en vooral ook welke ontwikkelingen en problemen u rustig aan u voorbij kunt laten gaan. Ook u kunt nu eenmaal niet alles tegelijk.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.