DARRL: kwaliteit van W&S-bureaus wordt meetbaar

Als je het beste talent wilt aantrekken, moet je als Recruiter gaan voor het beste wervingsproces. Maar wie zegt dat je proces goed is? En wat kan je verbeteren om de beste te worden? DARRL maakt het inzichtelijk.

OAWS (straks SUMMUM), brancheorganisatie binnen de werving- en selectie, gebruikte een enquetesysteem dat niet meer voldeed aan moderne vereisten. OTYS bouwde een geheel nieuw platform om te dienen als benchmarkingtool.

DARRL is een evaluatie- en benchmarkingtool die Recruiters in staat stelt processen een score te geven op basis van de feedback van klanten en kandidaten. Die scores kan men op totaal- én deelniveau vergelijken met andere marktspelers. De basis van DARRL is een digitaal tevredenheidsonderzoek dat naar opdrachtgevers en kandidaten gestuurd kan worden.

Zo wordt inzichtelijk wat branche-eigen is en wat uniek is voor een W&S-bureau. Ook is het mogelijk de verbeterpunten binnen het werkproces inzichtelijk te maken. Dat kan zelfs op het niveau van de individuele consultant.

DARRL is speciaal bedoeld voor werving & selectiebureaus én voor bureaus in tijdelijke arbeidsbemiddeling (detachering, uitzenders, interim). Men krijgt niet alleen de waardering van relaties te zien maar ook de score ten opzichte van collega’s. Tevens worden de verbeterpunten met betrekking tot het werkproces inzichtelijk gemaakt. Op deze wijze kan het werkproces geoptimaliseerd worden en het onderscheidend vermogen versterken.

OTYS en OAWS stellen de tool gratis aan idereen beschikbaar. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken kan DARRL eenvoudig worden aangesloten op recruitmentsysteem OTYS of via API-koppelingen met andere leveranciers. Ook importeren van .CSV bestanden is mogelijk.

DARRL is ook geschikt gemaakt voor corporate recruiters. DARRL evalueert dan het wervingsproces, ervan uitgaande dat de lijnmanager als opdrachtgever fungeert.

De mogelijkheden van DARRL op een rij:

 • Standaard digitaal evaluatiesurvey voor kandidaten
 • Standaard digitaal evaluatiesurvey voor klanten
 • Multiselect en open vragen gebruiken in evaluaties
 • Whitelabeled branding van surveys
 • Rapportages van scores voor totaal en trend
 • Vergelijken van scores tussen collega’s en groep
 • Vergelijken met behulp van charts of met export van scores
 • Resultaten per respondent bekijken
 • Kandidaten handmatig toevoegen of uploaden vanuit ATS  systeem
 • Kandidaten gekoppeld aan vacature en evaluatie respons
 • Meerdere surveys per kandidaat versturen
 • Contactpersonen handmatig toevoegen of uploaden vanuit ATS systeem
 • Contactpersonen gekoppeld aan vacature en evaluatierespons
 • Meerdere surveys per contact versturen
 • Vacatures handmatig toevoegen of uploaden vanuit ATS systeem
 • Evaluaties per vacature en kandidaten per vacature bekijken
 • Gebruikers toevoegen en beheren
 • Evaluaties uitbreiden met bedrijfsgebonden vragen
 • Klantspecifieke taalinstellingen beheren
 • Herinneringen aan evaluaties instellen en versturen
 • Importmogelijkheden met ATS API of .csv bestand

UPDATE 28 April 2010

Het volledige persbericht van OTYS

DARRL zorgt eindelijk voor een goed beeld van de werving- en selectiebranche
OTYS en OAWS lanceren benchmarking platform DARRL

Veenendaal, 28 april 2010 – OTYS Recruiting Technology heeft in samenwerking met branchevereniging OAWS het  platform DARRL gelanceerd, waarmee arbeidsbemiddelingsbureaus digitaal een klant- en kandidaattevredenheidonderzoek kunnen uitvoeren. Met DARRL verbeteren beide partijen de kwaliteitseisen voor arbeidsbemiddelingsbureaus. OAWS wil de arbeidsbemiddeling professionaliseren en als kenniscentrum fungeren. OTYS verbetert met de tool zijn dienstverlening voor zijn klanten.

In Nederland is het imago van werving- en selectiebureaus niet altijd even positief. Ze staan soms zelfs te boek als ‘CV-schuivers’.  Zolang er echter geen harde cijfers bekend zijn over de waardering van hun dienstverlening blijft het gissen naar de kwaliteit van de branche. Er zijn wel bureaus die onderzoek doen, maar dan gaat het om klant- of kandidaattevredenheidonderzoek (bijvoorbeeld Mercuri Urval, Human Capital Recruitment) waarmee ze alleen de waardering voor hun eigen kantoor in kaart brengen. Hierbij stellen zij zelf een vragenlijst op of schakelen ze een onderzoeksbureau in. Met DARRL krijgen OAWS-leden nu inzicht in hun relatieve score ten opzichte van andere kantoren die aangesloten zijn bij deze branchevereniging. En hetzelfde geldt voor OTYS-gebruikers ten opzichte van andere bureaus die gebruik maken van OTYS. Hiermee wordt ook de totale branche transparanter.

DARRL is een evaluatie- en benchmarkingtool die arbeidsbemiddelaars in staat stelt hun processen een beoordeling te geven op basis van de scores en feedback van klanten en kandidaten. Die scores zijn in totaal en op deelniveau te vergelijken met andere marktspelers binnen de OTYS of OAWS-groep om zo inzicht te krijgen wat  branche-eigen is en wat uniek is voor het bureau. Ook verleent de nieuwe tool gebruikers inzicht in de verbeterpunten binnen hun werkprocessen en per werknemer. Een bureau krijgt inzicht in de kwaliteit van zijn werkprocessen en consultants via een beoordeling van zijn stakeholders. DARRL laat door middel van het schakelen van de API-technologie aan recruitmentsystemen zoals OTYS het proces automatisch verlopen.

OTYS levert als technologiepartner het platform en is verantwoordelijk voor de afhandeling van de (technische) support. OAWS levert als overkoepelende branchevereniging aan zijn leden de kennisstandaarden zoals de evaluatieformulieren. Hiermee komt DARRL tegemoet aan de behoefte van gebruikers die op zoek zijn naar inzicht, transparantie en kennis delen.

Douwe Wijbenga, bestuurslid van OAWS: ‘Voorheen konden bureaus zich niet met elkaar meten. Als brancheorganisatie willen wij meer transparantie in de markt, wat voor zowel de opdrachtgever als de kandidaat voordelig is. In OTYS hebben wij een goede partner gevonden om DARRL op een professionele wijze neer te zetten.’

Jorrit Blok, directeur van OTYS: ‘Wanneer een bureau het beste talent aan wil trekken, moet zij daar ook de beste processen voor inrichten. DARRL biedt gebruikers een evaluatietool om hun relatie met klant en kandidaat te beoordelen en te verbeteren door de dialoog met hen aan te gaan en de feedback te gebruiken. De tool biedt hen direct inzicht in hun prestaties en daarmee in de sterktes en de zwaktes zowel op persoonlijk vlak, als per bureau en ten opzichte van de branche. Met deze kennis kunnen ze hun prestaties en relaties verbeteren.’

De DARRL tool is beschikbaar voor organisatie die actief zijn in werving en selectie of tijdelijke arbeidsbemiddeling (detachering, uitzenders, interim). DARRL is dit jaar gratis in te zetten voor OAWS-leden en/of OTYS-gebruikers. Zowel verschillende OAWS-leden als OTYS-gebruikers hebben  zich inmiddels hiervoor ingeschreven.

Geïnteresseerden kunnen de voordelen van DARRL zelf ondervinden tijdens een  demonstratiesessie. Laat uw gegevens achter op www.darrl.com om hiervoor in contact te komen met de organisatie.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.