Beste Werkgevers 2011: Red Bull en Stichting Buurtzorg Nederland

Op woensdagmiddag 28 september heeft Effectory , marktleider in medewerkersonderzoek, de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 bekend gemaakt in Amsterdam. Stichting Buurtzorg Nederland (categorie meer dan 1000 medewerkers) en Red Bull (minder dan 1000 medewerkers) scoorden het hoogst op algemene tevredenheid en mogen zich een jaar lang de Beste Werkgever van 2011 noemen. Ziggo en Gezondheidscentrum Asielzoekers vielen in de prijzen in de categorie ‘Grootste stijger in algemene tevredenheid’.
Het Beste Werkgeversonderzoek is dit jaar voor de tiende keer uitgevoerd om een objectief oordeel te kunnen vellen over werkgeverschap in Nederland. Ruim 300 organisaties hebben deelgenomen aan het onafhankelijke onderzoek. In totaal hebben 190.000 respondenten hun mening gegeven.

Geheim goed werkgeverschap
Uit het onderzoek blijkt dat de Beste Werkgevers optimaal gebruik maken van de kracht en energie van hun eigen medewerkers. Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, licht dit toe: “De Beste Werkgevers van Nederland luisteren daadwerkelijk naar de ideeën van hun mensen en gebruiken die om hun organisatie te verbeteren. De medewerkers krijgen er vrijheid om te doen waar zij goed in zijn. Specialisten in hun werk presteren eenvoudigweg het beste wanneer zij voldoende autonomie krijgen. Bij minder presterende organisaties zien we vaak teveel managementlagen die de creativiteit van medewerkers blokkeren. Dat is zonde. Als je de juiste mensen aan boord hebt, die richting geeft en ze daarna los durft te laten, worden de beste resultaten behaald. De energie in de organisatie gaat stromen.”

Scores winnaars
De algemene tevredenheid van de medewerkers over de organisatie bepaalt de Beste Werkgeversscore van een werkgever. Stichting Buurtzorg Nederland behaalde in de categorie meer dan 1000 medewerkers een 8,7 voor algemene tevredenheid, Red Bull behaalde in de categorie minder dan 1000 medewerkers een 8,8. Uitzonderlijk hoge scores, het Nederlandse gemiddelde ligt op een 7,4, bijna anderhalf punt lager.

 

Reacties van de winnaars
Hoe maken de winnaars gebruik van de kracht en energie van hun medewerkers? Jos de Blok, oprichter van Stichting Buurtzorg Nederland, vertelt: “Bij Buurtzorg kunnen wijkverpleegkundigen weer doen waar hun hart ligt: het bieden van professionele zorg aan mensen die hun ondersteuning nodig hebben. 360 teams door het hele land bepalen zelf hoe zij die zorg inrichten, zonder dat een manager daarboven staat. Wij willen ons credo ‘menselijkheid boven bureaucratie’ blijven waarmaken als werkgever.”

Ook Jan Smilde, general manager van Red Bull, vertelt waarom hij denkt dat zijn medewerkers zo gemotiveerd zijn: “Wij noemen ons kantoor ‘our energziging dream’. We geloven in het belang van energie en die zit in het geven, maar ook in het nemen van verantwoordelijkheid. Je moet mensen ownership geven over hun werk als je ze écht wil motiveren. De vrijheid is hier dan ook heel groot. Goed plan? Ga het maar doen. Als het maar in dienst staat van het blikje. We geven vertrouwen aan onze mensen.”

Grootste stijgers
Naast de twee absolute winnaars zijn ook de grootste stijgers bekend gemaakt: organisaties waarvan de algemene tevredenheid opvallend is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De algemene tevredenheid van grootste stijger Ziggo (categorie meer dan 1000 medewerkers) nam toe met 1,1 punt naar een 7,1. De score van Gezondheidscentrum Asielzoekers (categorie minder dan 1000 medewerkers) zat eveneens fors in de lift, deze is toegenomen met 1,2 punt naar een 6,7. Een uitstekende prestatie.

Overzicht winnaars
Meer dan 1000 medewerkers – Algemene tevredenheid – Stichting Buurtzorg Nederland – Almelo

Minder dan 1000 medewerkers – Algemene tevredenheid – Red Bull – Amsterdam

Meer dan 1000 medewerkers – Grootste stijger – Ziggo
– Utrecht

Minder dan 1000 medewerkers – Grootste stijger – Gezondheidscentrum Asielzoekers – Wageningen

Beste Werkgevers magazine 2011
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Beste Werkgevers magazine 2011. In dit magazine is te zien wie de honderd Beste Werkgevers van 2011 zijn, op welke onderwerpen deze organisaties goed scoren en misschien wel het belangrijkste: waarom hun medewerkers hen een aantrekkelijke werkgever vinden.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.