De Tien geboden voor Recruiters (gebod 2): Het proces is ondergeschikt aan het resultaat.

Vorige week heb ik gewaagd een Tien geboden te maken voor recruiters. Niet met de intentie om de Bijbel of de Tien geboden te herschrijven, maar om een checklist te maken voor recruiters. Wat wel en wat niet te doen, waarbij geloofwaardigheid een sleutelrol speelt.

Het tweede gebod in de officiële versie is: Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde.

Veel recruiters hebben de neiging het proces belangrijker te maken dan het doel. In mijn ogen is dit de juiste kandidaat vinden. Daar tegenover ziet een kandidaat solliciteren vaak als een wedstrijd, maar daarover in een andere blog meer. De waarde die aan het sollicitatieproces wordt gegeven, wordt nogal eens overdreven. Zo kun je soms alleen via het inschrijfformulier op de site reageren. Een toelichting kun je niet vaak geven en extra informatie krijg je pas als je uitgenodigd bent. Laat staan dat de functieprofielen duidelijk zijn in wat, waar en waarom gezocht wordt. Recruiters ontvangen alle reacties en screenen op basis van het cv zonder precies te weten wat, waar en waarom gezocht wordt. Miscommunicatie ligt voor de hand en de kans op succes is laag. Om te voorkomen dat je als recruiter geslachtofferd wordt, volg je precies het protocol. Helaas levert dat weinig resultaat, maar je doet in ieder geval wat van je verwacht wordt.

Het tweede gebod voor de recruiter is: Maak processen niet belangrijker dan ze zijn. Het proces is ondergeschikt aan het resultaat.

Hoe kun je dit tackelen, uitvoeren? Start in ieder geval met het geven van de juiste informatie aan de recruiter. Laat de lijnmanager in een kwartier/half uur uitleggen waarom de functie vacant is. Welke richting de organisatie opgaat en welke rol de nieuwe medewerker daar in gaat spelen. Laat hem/haar duidelijk maken welke taken essentieel zijn en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. Geef deze bij voorkeur een cijfer zodat de sollicitant precies weet waar hij/zij aan toe is. De recruiter komt beter beslagen ten ijs en de sollicitant heeft een beter beeld waar hij/zij op solliciteert. Succes gegarandeerd? Nee natuurlijk niet. Bij iedere ketting geldt, de zwakste schakel bepaalt de sterkte van het geheel. Hoewel een cliché, Dit geldt natuurlijk ook voor het recruitmentproces.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.