Alle macht aan het ZZP collectief

De Zelfstandige Professional is niet meer weg te denken in Nederland. En naar ieders verwachting zullen zij een steeds groter deel van de (flexibele) arbeidsmarkt gaan uitmaken. 

Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat groepen zelfstandigen zich toch weer gaan organiseren. In diverse samenwerkingsverbanden zie je zelfstandigen gezamenlijk opereren. Dit kan als informeel netwerk zijn maar ook steeds vaker als maatschap of coöperatie. Soms om een aantal basale dingen efficiënter te organiseren, zoals administratie of acquisitie. Soms ook om met elkaar grotere opdrachten aan te kunnen. En bijvoorbeeld ook om een sterkere inkoop- of onderhandelingspositie in te kunnen nemen. Of om met elkaar een maatschappelijk doel te realiseren: Voor.nl

Voor HR en recruitment wordt dit een ontwikkeling om goed in de gaten te houden. Niet alleen heeft dit grote invloed op het recruitmentproces, maar zeker op de machtsverhoudingen. Omdat u als recruiter of HR medewerker met individuen te maken heeft kunt u deze nog tegen elkaar uitspelen. Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als u te maken krijgt met een collectief van bijvoorbeeld ICT zelfstandigen die u de voorwaarden en tarieven kunnen gaan dicteren.

De Nederlandse arbeidsmarkt zit behoorlijk op slot. En hoewel dit vrij algemeen erkend wordt is hervormen vrijwel onmogelijk. Dat komt deels omdat het grote voordeel van een democratisch bestel, stabiliteit, tegelijkertijd een groot nadeel is bij noodzakelijke veranderingen. En de Nederlandse arbeidsverhoudingen zijn zo vastgeroest in sectorale Cao’s en pensioenregelingen dat hier geen beweging in te krijgen is. Mede omdat de onderhandelingsmacht blijft liggen bij sterk vergrijsde en nauwelijks representatieve vakbonden.

Terwijl de grote hiërarchische organisaties langzaam kleiner worden of verdwijnen (kijk naar de banken) en de gestaalde vakbondskaders binnenkort van hun te dure pensioenregelingen genieten zullen de nieuwe samenwerkingsverbanden van professionals stap voor stap de macht naar zich toe trekken: behoorlijk vergelijkbaar met de Gildeorganisaties in de Middeleeuwen.

Dit verandert niet alleen uw positie als recruiter maar misschien wel de hele arbeidsmarkt en samenleving.

 

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

4 gedachten over “Alle macht aan het ZZP collectief

 • 04/07/2014 om 14:42
  Permalink

  Leuk en interessant stuk. Als oprichter van FindCircles, een platform dat freelancers de mogelijkheid geeft om samen hun diensten aan te bieden (in Circles, nu alleen nog gericht op de freelance vertaalindustrie) ben ik het natuurlijk helemaal eens met de eerste alinea. Maar de angst dat tarieven gedicteerd zullen worden door collectieven deel ik helemaal niet, integendeel. Er zullen namelijk altijd veel verschillende collectieven met elkaar gaan concurreren, omdat er nooit een collectief zal kunnen zijn waarin alle (bijvoorbeeld) IT’ers verenigd worden. En omdat collectieven net als bedrijven zijn (maar dan zonder kantoor, zonder overheadkosten, etc.), die nu normaliter ook geen prijsafspraken maken. Gewoonweg omdat ze zoveel van elkaar verschillen.

  Wel ben ik het er mee eens dat de hele arbeidsmarkt gaat veranderen; vaste contracten zijn nu eenmaal te duur, en er zal alleen nog betaald gaan worden voor vaardigheden, niet voor mensen.

  Vriendelijke groeten,

  Ruben Cornelissen
  FindCircles B.V.

 • 07/07/2014 om 08:12
  Permalink

  Zal zeker zo’n vaart niet lopen. Ongetwijfeld zullen individuen pragmatische zaken beter (lees: efficiënter) kunnen gaan organiseren. Maar volgens mij beperkt dit zich tot pragmagische zaken als collectieve verzekeringen, lease, etc.
  Tav externe tarieven zijn deze teveel afhankelijk van kwaliteit en deze is voor individuele professionals nu eenmaal heel moeilijk te vergelijken. En los hiervan…ook de individuele situatie kan zodanig verschillen dat een kwaliteitsprofessional zich in een bepaalde periode aanbied voor een lager dan gebruikelijk tarief.

 • 07/08/2014 om 10:14
  Permalink

  Dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler is geworden en dat dit in de toekomst alleen nog maar verder zal toenemen is zeker. Ik ben echter benieuwd naar de rol die samenwerkingsorganisaties van zelfstandigen hierin zullen spelen.

 • 07/05/2015 om 13:26
  Permalink

  Interessant! Je kunt het ook andersom redeneren. NICCA is een Inkoop Combinatie die het mogelijk maakt om vanuit het collectief tegen fundamenteel lagere kosten producten en diensten in te kopen. Dit specifiek voor de commerciële arbeidsbemiddelings branche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.