De Tien geboden voor Recruiters (gebod 8): Vertel geen recruiterleugens

Er wordt vaak gesproken over het liegen in een cv, maar hoe zit dat met de recruiter? Bestaan er recruiterleugens? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk bestaan deze. Doet iedere recruiter dat? Vast niet, net zo min als dat alle kandidaten liegen.

Belangrijker of de recruiter liegt, is de vraag waarom? Is dat om er zelf beter van te worden? Of juist om kandidaten binnen te trekken? In sommige gevallen zal het eerste het geval zijn. Regelmatig zal een recruiter iemand interviewen die meer ervaring, meer macht en ook meer salaris verdient dan de recruiter zelf. Het valt niet altijd mee om dan vanuit jouw positie een goed gesprek en een objectief beeld te vormen. Hoe eerlijk is het antwoord van een verkoper bij Gucci als hij een tas verkoopt, ter waarde van zijn maandsalaris, waar hij een dikke bonus over krijgt?

Hier ligt echter niet de essentie van het 8e gebod. Dat gaat over het binnenhalen van kandidaten. Recruiters weten niet altijd waarom er een vacature is? Voldoende informatie over de inhoud van de functie, waar carrièremogelijkheden en pijnpunten liggen, is niet altijd bekend. Tijdens een gesprek komen er natuurlijk ook vragen van de kandidaat. Als recruiter kun je niet op iedere vraag antwoorden dat je dit gaat uitzoeken, dus wordt het antwoord meer dan regelmatig “ingevuld”.

Het 8e gebod in de lijst van de Tien geboden voor Recruiters is dan ook: Vertel geen recruiterleugens. Zorg dat je goed bent voorbereid. De beste manier om dit te doen is alsof je zelf komt solliciteren. Wat zou jij willen weten? Stel deze vragen aan de hiringmanager.

Een lijst met standaardvragen is zo te maken. Enkele voorbeelden: Waarom is de functie vacant? Waar is de voorganger gebleven? Wat zijn de kerntaken? Welke vaardigheden horen daar specifiek bij? Wie zijn de directe collega’s? Aan wie wordt er gerapporteerd en waarom? Waar liggen carrière kansen? Wat doet het bedrijf en welke rol speelt deze functionaris daarin?

Kandidaten stellen vragen waar jij als recruiter van kunt leren. Iemand die vragen stelt, is geïnteresseerd. Zorg voor antwoorden en kandidaten worden collega’s.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.