Vergelijking personen zoekmachines

Om meer te weten te komen over een persoon kun je diverse zoekmachines, online telefoongidsen, de site van de Kamer van Koophandel, Whois voor IP-adressen en domeinnamen gebruiken. Dit kan echter tijdsintensief zijn. Gelukkig komen er steeds meer gespecialiseerde (verticale) zoekmachines die veel persoonsinformatie weten te achterhalen en dat netjes ordenen.

Een verticale zoekmachine is gebouwd om in een bepaalde niche of onderwerp met uiterst relevante zoekresultaten te komen omdat ze dieper zoeken en handig categoriseren dan de grote horizontale zoekmachines zoals Google en Yahoo. Zeer geschikt dus voor mensen die op zoek zijn naar specifieke informatie. Een overzicht van deze handige personen zoekmachines en hun mogelijkheden staat hier kort beschreven. Tevens heb ik een kleine test gedaan door telkens te zoeken op mijn naam, Jacco Valkenburg, en de resultaten hiervan te publiceren om een vergelijk te kunnen maken.

1. Wieowie.nl

Wieowie.nl is de bekendste Nederlandse verticale zoekmachine op het gebied van personen en zoekt in allerlei bronnen die informatie kunnen weergeven, zoals Hyves, Schoolbank, Google, Yahoo, De Telefoongids, YouTube en LinkedIn. Al deze informatie wordt overzichtelijk op één plek weergeven. Door intelligente zoektechnologie wordt informatie over een persoon gefilterd uit verschillende databases en ontstaat een breed beeld van de persoon. Bij diepere interesse kan er doorgeklikt worden naar de betreffende bron.

Testresultaten: 11 telefoonnummers  waarvan 1 match, geen emailadres, 7 online netwerken, 256 afbeeldingen, 4 video’s, 50 facts, 11 documenten waarvan 2 CV’s, 1780 resultaten in Google en nog meer in andere zoekmachines.

2. 123people.nl

Een interessante nieuwe speler op de Nederlandse markt die ik recent kort heb beschreven. 123people.nl toont alle informatie overzichtelijk op een webpagina en vind veel informatie terug van een persoon incl weblinks en blogposts. De zoekmachine is snel, alles is netjes georganiseerd en makkelijk te lezen.

Testresultaten: 2 emailadressen, geen telefoonnummer, 4 video’s, 2 berichten, 17 weblinks, 13 documenten, 11 blogs, 10 CV’s, 4 online netwerken, 1 microblog (Twitter).

3. Pipl

Pipl heeft een eenvoudige interface waarmee je voornaam, achternaam, woonplaats en/of land kunt zoeken en claimt dieper te zoeken dan andere zoekmachines naar namen. Eerst worden de resultaten getoond uit profielensites en daarna van andere webpagina’s. Levert ook voor Nederland goede resultaten op.

Testresultaten: 1 e-mailadres, geen telefoonnummer, 4 NL + 4 internationale online profielen (geen Hyves), 4 video’s, 3 publicaties, 21 foto’s, 8+ webpagina’s, 7 blogposts, 8 documenten waarvan 2 CV’s, en 3 synoniemen.

4. Personenzoeker (Voelspriet.nl)

Voelspriet is waarschijnlijk een van de oudste personen zoekmachines die gebruik maakt van openbare internetbronnen. Je kunt zoeken op verschillende manieren  maar hierdoor is deze website minder snel en arbeidsintensiever. Voelspriet kan zoeken op:

 • Telefoonnummer, email en adres, ook wanneer de plaatsnaam onbekend is
 • De persoon achter een website en aangeven welke websites de persoon (nog meer) heeft.
 • De naam en het adres achter een telefoonnummer en de woonplaatsen die vallen onder het netnummer
 • Namen en telefoonnummers uit de buurt plus het inkomensprofiel, hobby’s, opleiding van de buurt o.b.v. een postcode
 • Stamboomonderzoek

Testresultaten: Geen. Het zoeken naar emailadressen lijkt niet meer te werken (kreeg een foutmelding) en ik sta niet vermeld in de telefoongids.

5. CVinder

CVinder is vorig jaar gelanceerd en maakt gebruik van Google en een slimme filter om CV’s te vinden op het internet. Handig voor een snelle zoektocht op het internet naar CV’s maar levert minder resultaten op; 1 CV, 32+ resultaten op profielensites en 0 blogs.

Voor de liefhebbers het zoekfilter, ofwel de Google search, dat gebruik wordt door CVinder:

KEYWORDS inurl:(CV|curriculum) (pdf|doc|rtf|txt|htm|html|php|shtml|asp|jsp|pls|txt|aspx|spx) -intitle:(maken|opstellen|voorbeeld|upload|vacatures|vacature)

Conclusie:

Deze kleine test levert geen duidelijke winnaar op. Wieowie.nl levert veel resultaten op maar de presentatie van zoekresultaten bij Pipl en 123people, op een overzichtelijke webpagina, vind ik persoonlijk prettiger. Pipl en 123people geven ook een wat breder beeld van een persoon dankzij de weblinks, blogposts en synoniemen. Helaas vind de ene zoekmachine wel een emailadres vind en de ander alleen een telefoonnummer.  Jammer ook dat al deze diensten geen locatie tonen van een persoon. CVinder stelt een beetje teleur op dit gebied want de resultaten van de andere zoekmachines zijn duidelijk beter. Voor mij een bewijs dat verticale zoekmachines van toegevoegde waarde voor elke recruitment professional.

NOTE: Al deze CV en personen zoekmachines zijn in de Recruiting Roundtable toolbar verwerkt, inclusief enkele internationale en US personen zoekmachines.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Vergelijking personen zoekmachines

 • 15/01/2010 om 17:45
  Permalink

  Ha Jacco,

  CVinder is geen personenzoeker, maar een CV zoeker. Daarbij kun je als recruiter trefwoorden invullen (account manager etc.) om relevante CV’s te vinden. Het is niet ingericht zoals de personenzoekers om een CV of profiel bij een naam te vinden. Net zoals andersom de personenzoekers niet zoals CVinder CV’s bij trefwoorden (zonder naam) vinden.

  Gebruik personenzoekers om te zoeken op namen, gebruik CVinder om CV’s en profielen bij trefwoorden te vinden.Ik hoop dat e.e.a. zo duidelijker is en je effectiever van CVinder en de personenzoekers gebruik kan maken!

 • 15/01/2010 om 19:19
  Permalink

  @Michel ik begrijp je punt. Toch heb ik CVinder in dit rijtje Personenzoekers opgenomen omdat je mogelijk verwacht dat, gezien de Google zoekfilter die wordt gebruikt en de resultaten die worden gepresenteerd, tevens relevante CVs en profielen bij een bepaald persoon te vinden. Dat doet het ook maar niet zo goed als de personenzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.