Vacatures adverteren en presenteren op een alternatieve en creatieve manier

Stel eens een wereld voor ZONDER een eigen Corporate website, inclusief WerkenBij-gedeelte of vacaturepagina’s, op het WWW. Lastig voor te stellen, ik weet het, want op dit moment is een website het nieuwe normaal. Een wereld zonder een eigen recruitmentsite is voor veel recruiters niet meer denkbaar.

Net zoals veel recruiters het ondenkbaar vonden een paar geleden dat ze zonder eigen database konden. Nu is die rol van CV-database bij vooruitstrevende bemiddelingsbureaus overgenomen door LinkedIn.

Als je dan vervolgens vertelt dat dit binnenkort wel eens de nieuwe werkelijkheid kan zijn dan valt de zaal stil. Een oorverdovend stilte van ongeloof volgt als ik verkondig dat traditionele (recruitment)sites niet langer het centrale punt zijn van media- en marketinginspanningen. Gezonde scepticisme wellicht maar als je doet wat je altijd al gedaan hebt, krijg je we wat je altijd hebt gekregen.

De afgelopen 10-15 jaar is de eigen WerkenBij-site het glimmende epicentrum geworden in recruitment en proberen we bezoekers op allerlei (betaalde) manieren te trekken hiernaar.

Eigen recruitmentsite niet nodig

Maar als je even out-of-the-box wilt denken lees dan verder. En laten we dan uitgaan van een wereld ZONDER een Corporate website op het WWW inclusief recruitmentsites of vacaturepagina’s. Waar publiceer je dan je vacatures? Recruiters zijn marketeers, toch?

Het eerste idee is simpel en toch lekker veilig voor de ietwat traditionele bedrijven en recruiters. Wat dacht je van een gratis vermelding op een vacaturebank als Banenmatch of aggregatie-website als Indeed? Zo is je vacature goed zichtbaar en vindbaar op het WWW en je kunt deze vacature eenvoudig delen via alle social media. Indeed heeft hun website en app zelfs helemaal geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers. Zij bieden het beste van de 3 belangrijkste ecosystemen op het internet (www, social & mobile), gratis en voor niets!

De Facebook fans kiezen natuurlijk voor een van de vele Facebook recruitment applicaties, zoals Work4 of Branchout, voor op hun WerkenBij-Facebook pagina.

Lees hier meer over best practices m.b.t. Facebook als arbeidsmarktcommunicatie platform.

De LinkedIn adepten adverteren op LinkedIn Jobs dat sinds 2013 behoort tot de top 10 van grootste vacaturebanken in Nederland. Dit is trouwens geen voorspelling maar gewoon een feit en gevolg van ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Of, en dit is wel een heel gek idee eigenlijk, dat je vraagt aan je eigen medewerkers om een berichtje te plaatsen op LinkedIn, Twitter of Facebook dat er in hun team een vacature is…

Out-of-the-box vacatures adverteren

Maar het kan nog creatiever, informatiever en leuker!

In beeld

Zo ben ik zelf enthousiast over Pinterest en de mogelijkheden hier om vacatures en cultuur van het bedrijf grafisch weer te geven. Bijvoorbeeld in een infographic met gratis tools als Resumup.com.

Lees hier de handleiding Recruitment via Pinterest.

In Powerpoint

Je kunt er ook voor kiezen om je vacature in een Powerpoint-presentatie te zetten en dit vervolgens te delen met de hele wereld via Slideshare. Zet deze applicatie in je LinkedIn profiel en de vacature is hier meteen zichtbaar.

[slideshare id=31896203&doc=vacatureinterimcorporaterecruiter-140304094007-phpapp01]

In video

Je kunt een YouTube kanaal inrichten zoals Defensie dit prachtig doet. Dan lift je meteen mee op de een na grootste zoekmachine in de wereld, dat massaal wordt bekeken via mobiele devices, en kun je de video’s fraai delen via elk social media platform dat je maar kunt bedenken. Eyeballs verzekerd!

In print

In print? Ja, om studenten te bereiken bij studieverenigingen bijvoorbeeld. Maar dan wel een campagne met QR-code en mobiele landingspagina!

In 140 karakters

Wil je het iets creatiever aanpakken dan is micro-recruiting iets voor jou.

In guerrilla marketing technieken

Of toch liever een guerrilla recruitment aanpak??

ROI van recruitmentsites?

Er zijn inmiddels zoveel andere, betere en (bijna) gratis mogelijkheden om vacatures te publiceren dat het weer hoog tijd wordt om kritisch te kijken naar de ROI van recruitmentsites. Dat als je die keuze maakt voor een recruitmentsite, het een heel bewuste keuze is en niet omdat ‘iedereen het heeft’ en je reclamebureau dit een goed plan vind.

Morgen op dit blog het complete verhaal over het einde van recruitmentsites!

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Vacatures adverteren en presenteren op een alternatieve en creatieve manier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.