Vacature geworstel… het vervolg!

Dankzij een interessante reactie op mijn vorige blog over vacature geworstel en de tenenkrommende teksten die ik ondertussen alweer opgemerkt heb, hierbij het vervolg. Ik wil ze jullie gewoon niet onthouden. Laten we beginnen met een paar leuke:
Zo verzon iemand bij Unique dat ze een tijdelijke recruiter voor 2 maanden zoeken. Iemand die graag tijdelijk aan de slag wil. Sorry? Ja joh, in deze tijden lekker tijdelijk werken, het gaat tenslotte economisch zo goed, niet waar? Dan lezen we verder dat de kandidaat o.a. verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de juiste wervingsstrategieën, rapportages en het managen van de kosten voor de interne klanten. Nog iets verder lezen we dat de nadruk van de functie ligt op het werven van zowel starters als ervaren professionals op verschillende gebieden, waarmee je ook selectiegesprekken moet voeren. We hebben het nog steeds over een periode van 2 maanden, mind you! Het betreft hier een internationaal consultancy bedrijf en laten hun wervingsstrategieën, kosten en rapportages over aan een externe die na twee maanden alweer weg is. Nu maar hopen dat niemand daarna nog een vraag heeft.
Maar dan komt het, voor deze zeer belangrijke en verantwoordelijke functie, ontvang je een prachtig salaris van maar liefst 2250,- euro bruto per maand. Ik heb nog weinig vertrouwen in de consultancy kwaliteiten van deze organisatie.

Newworkcollective.com. Zij weten het ook allemaal heel indrukwekkend te verpakken met een revolutionair RPO model en met state of the art recruitment tools, waarmee je op eenvoudige wijze de beste kandidaten voor je eigen klanten werft (welke klanten?) Met het cloud recruitment platform (een wat?) kan je snel alle recruitment processen doorlopen en kan je daarmee je omzet maximaliseren en om het allemaal nog mooier te maken, word je gepaaid met riante bonussen, een salaris van 50-60k (incl. bonus…huhhh?) en bling bling zaken als I-phones, scooters en tripjes naar het buitenland en om dat fysiek aan te kunnen, uiteraard een sportabonnement. En dat allemaal met minimaal 1 jaar ervaring. Wauw, almost to good to be true en dat is het natuurlijk ook. je weet in ieder geval als klant waar je voor betaalt.

Ben zo benieuwd wie er achter deze revolutionaire organisatie zit, die even is vergeten dat we al meer dan 5 jaar in een wereldwijde crisis zitten en dit nu net niet is, waar we nog aan herinnerd willen worden.
Ook ben ik benieuwd naar het aanname beleid bij Unique. Toevallig weet ik dat ze cultural fit heel erg belangrijk vinden en speciaal daarvoor een cultural fit scan hebben uitgevonden. Misschien moeten ze bij Unique gewoon een intelligentietest invoeren, zeker als je in staat bent dergelijke incompetentie aan de dag te leggen. Zullen we voor deze keer de incompetentie van dit internationale consultancy bedrijf maar even door de vingers zien, domweg, omdat niet bekend is welk bedrijf het betreft.

En dan nu Essent, een recruiter wordt gevraagd met een Master degree en Lean Six Sigma, bij voorkeur black belt. Zeer indrukwekkend profiel.
Het eerste wat mij opvalt is de Engelse tekst met Nederlandse koppen, heel slordig.
Dan moet je 5-8 jaar ervaring in een snel groeiende internationale omgeving hebben. We kunnen in ieder geval stellen dat de laatste 5 jaar maar weinig bedrijven snel gegroeid zijn, de meesten waren toch wel aan het reorganiseren.
Dan valt mij de workload op, zoveel en zo divers dat je net nergens aan toe komt, niet echt Lean en ik voel een burn-out aankomen.
Het profiel zorgt er ook meteen voor dat de huidige recruiters als incapabel weggezet worden, want geen van allen heeft een WO Master en Lean Six Sigma en al helemaal geen black belt.
Je vraagt je dan af hoe deze interim recruiter, zelf een black belt specialist, die vanuit zijn eigen onderneming, mensen en expertise levert aan projecten in grote productie en transactie omgevingen, dit gegeven vertaalt naar recruitment. Het verwart mij, want recruitment is geen productie en transactie omgeving, volgens mij gaat het bij recruitment nog steeds om mensen. Het kan natuurlijk dat Essent daar anders over denkt. Lean (procesverbetering) en Agile zouden hier wellicht een betere optie zijn, gezien de veranderende markt waar we mee te maken hebben en het toch zeer hoge mensgehalte.
Ik vermoed dat de functie een stuk minder indrukwekkend is dan het profiel doet weergeven. Of deze interim is gewoon op zoek naar een übertalent, dat kan natuurlijk ook, maar daar hangt dan weer een prijskaartje aan, die Essent vast niet wil betalen, uitgaande van zijn eigen prijskaartje.
Had het anders gekund? JA, natuurlijk, leaner zelfs!
Als je als organisatie iemand nodig hebt om de processen en de recruitmentsystemen te optimaliseren, huur deze dan in en laat deze zich daar fulltime tegenaan bemoeien, expertise waar expertise nodig is en voor hoelang het nodig is. Of dat bij recruitment een black belt moet zijn, lijkt mij niet.
Dan had de HR manager gewoon op zoek kunnen gaan naar een goede recruiter die heel goed in staat is goede marketing en sales mensen te werven en te selecteren, net als de collega’s. Je laat je eigen bestaande team van recruiters diverse opleidingen volgen, zoals Lean, Agile, Kaisen, communicatie & pr, talentmanagement etc, zodat ze doorgroei mogelijkheden houden, de uitdaging blijft en zij zich continue kunnen blijven verbeteren (volgens het Kaisenmodel). Waarmee ze hun ervaring en kennis van de diverse invalshoeken en specialismen dan weer kunnen bundelen en delen met elkaar. Dat is pas lean, duurzaam, kostenbesparend en klantvriendelijk.
Mij is daarmee eigenlijk helemaal niet zo duidelijk hoe en waarom deze man juist hier terecht is gekomen bij Essent. Hij zou zijn kennis, kunde en dure uurtarief beter op een andere plek in de organisatie ten gelde kunnen maken.
Bij productie en transactie processen bijvoorbeeld….

Wordt vervolgd.

PS: alle input is welkom!

Caroline Smid

Human Capital expert (strategisch recruitment management, communicatie, advies). Als 45 jarige X generatie, zweef ik tussen senior jongere en junior oudere. "De mens is altijd bepalend in ieder proces, in iedere organisatie", daar dien je dus zorgvuldig en met respect mee om te gaan".

Caroline Smid has 19 posts and counting. See all posts by Caroline Smid

Eén gedachte over “Vacature geworstel… het vervolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.