Creatieve recruitment campagne: UMC Utrecht (16)

Het UMC Utrecht startte als eerste Nederlandse ziekenhuis in september 2009 een wervingscampagne op vriendensite Hyves. Jongeren konden online doktertje spelen met hun vrienden als proefkonijn en kans maken op een baan voor één dag in het ziekenhuis. De Hyves-campagne was bedoeld om jongeren te laten zien dat er in een ziekenhuis niet alleen artsen en verpleegkundigen werken en hen te interesseren voor de leer-werktrajecten in het UMC Utrecht. In de nabije toekomst wordt een nijpend tekort aan gekwalificeerde medewerkers verwacht.

“Veel jongeren hebben een onvolledig beeld over werken in een ziekenhuis,” vertelt hoofd Werving Nicole Lisman. “Ze weten dat je arts of verpleegkundige kunt worden, maar niet dat je bijvoorbeeld laborant Klinische Neurofysiologie kunt worden en dat je meteen na je havo al aan die opleiding kunt beginnen. Hoe vroeger je de interesse van jongeren wekt, hoe groter de kans dat ze hun vakkenpakket afstemmen op de ziekenhuisloopbaan van hun keuze.”

UMC Utrecht: Doktertje spelen

Hyves campagne resultaten

Maar liefst honderdduizend vrienden onderwierpen zich aan een medische behandeling op de Hyvespagina en bijna drieduizend jongeren uit heel Nederland aasden op de baan voor één dag. Voor zes van hen werd die op 5 november werkelijkheid. Ze werden die dag ontvangen door prof. Jan Kimpen, voorzitter van de Raad van Bestuur, en na een rondleiding door het UMC Utrecht begon hun ‘werkdag’.

Lisanne werd op 5 november voor één dag radiodiagnostisch laborant, Lindy anesthesioloog, Iris verpleegkundige Neonatologie en Jasper en Daphne histologisch analist. Jesper ten slotte trok een witte jas aan en verleende hand- en spandiensten op de Spoedeisende Hulp. Het waren de zes winnaars van de wervingscampagne ‘Doktertje spelen’ van het UMC Utrecht op de vriendensite Hyves.

De 16-jarige Jasper denkt er al een jaar over om geneeskunde te gaan studeren. “Dus toen ik dit zag, heb ik me direct aangemeld om een dag mee te lopen op pathologie”, vertelt hij. De 17-jarige Iris mocht een kijkje nemen op de afdeling neonatologie en voelde zich net een echte dokter. De baby’s op de afdeling hebben zeer specialistische hulp nodig. “Ik vind het geweldig om te zien dat de baby’s dankzij de apparatuur toch een kans hebben om te overleven.” De 16-jarige Jesper liep een dag mee op de Spoedeisende hulp (SEH) en wil geneeskunde gaan studeren. Bij de SEH mocht hij onder andere meekijken naar de behandeling van een vrouw met een fractuur in haar ribben en een inwendige bloeding.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 602 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.