Trend analyse social media – januari 2010

Met behulp van Google Trends is het goed mogelijk om ontwikkelingen in bezoek van websites met elkaar te vergelijken. Maandelijks verzorg ik een analyse van het gebruik van social media websites in Nederland wat ik zal aanvullen met internationale cijfers. Recruiters volgen immers net als marketeers het publiek om deze te bereiken.

De afbeeldingen tonen het aantal unieke bezoekers uit Nederland van de afgelopen 12 maanden.

LinkedIn Nederland

Er zijn inmiddels 56,694,651 LinkedIn Members waarvan 1,581,326 profielen in Nederland. De dip aan het einde van het jaar is te verklaren vanwege de vakantieperiode. De top 10 landen waar LinkedIn de populairste website is (ranking volgens Alexa):

Twitter Nederland

De groei van Twitter blijft doorgaan zoals blijkt uit de statistieken van afgelopen 12 maanden. Een half jaar geleden was dit nog onzeker omdat er relatief veel gebruikers zijn die afhaken na verloop van tijd. De vele applicaties en integraties met andere sociale netwerken die rondom het Twitter platform zijn gebouwd zullen zeker bijgedragen hebben aan dit succes.

Facebook Nederland

Facebook is inmiddels het grootste sociale netwerk ter wereld met meer dan 300 miljoen gebruikers. In de meeste landen heeft het inmiddels ook een dominante positie ingenomen. Er zijn steeds minder landen waar dit niet het geval is zoals blijkt uit onderstaande map van online sociale netwerken:

Hyves

Google Trends heeft wat aanpassingen gemaakt met als resultaat dat het aantal unieke bezoekers veel hoger blijkt te zijn. En uit deze trendlijn blijkt een vrij constant bezoek uit Hyves. Dit in tegenstelling tot eerdere analyses die een duidelijk dalende trend lieten zien. Velen zagen hier het bewijs in dat Hyves snel niet meer het belangrijkste sociale platform zal zijn.

Hyves december 2009 trendrapport

Hyves heeft nu 9.652.902 leden wereldwijd, een stijging van 1,3% ten opzichte van vorige maand. De nieuwe homepage is inmiddels live en het belangrijkste voordeel is dat je er direct reacties kan lezen en kan reageren. Ook staan er meer WWW’s en foto’s op en bevat de WieWatWaars een kaartje die via de iPhone en Android aan een locatie zijn gekoppeld.

Overig recruitment nieuws

Sinds augustus 2000 verzameld AlljobsUK.com wekelijks het volume van vacatures die op de meest populaire jobboards worden geplaatst. Omdat men een diversiteit aan websites analyseert geeft dit een redelijk betrouwbaar beeld van de stand in deUK online recruitment sector.

De effecten van de huidige recessie zijn goed te zien in onderstaande statistieken waarvan de index in januari 2001 op 1,000 werd gesteld.

NOTE: alle afbeeldingen zijn te vergroten door er op te klikken

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.