‘Agressief’? Of ‘Dynamisch’ in vacatures? Je loopt sollicitanten mis

Nederlandse bedrijven kunnen talent mislopen door taalgebruik in vacatures

Nieuw onderzoek van LinkedIn onder werknemers en HR professionals onthult de impact van taalgebruik op het aantrekken talent en de verschillen in hoe mannen en vrouwen reageren op bepaalde woorden. De helft van de Nederlandse vrouwen (49%) zegt dat het woord ‘agressief’ in vacatures afschrikt in plaats van aantrekt. Dat terwijl er wereldwijd 50.000 vacatures op LinkedIn staat waarin dat woord in voorkomt. 
Hoewel de helft van de vrouwelijke respondenten het woord ‘agressief’ liever niet terugziet in een vacature, neemt mannelijk talent daar wat minder aanstoot aan (42%). Een ‘dynamische’ werkomgeving klinkt voor velen wellicht aantrekkelijk, toch blijkt één op de vijf vrouwen (20%) door die omschrijving geneigd te zijn om niet te reageren. Het creëren van een groepsgevoel blijkt voor een aantal Nederlandse mannen minder een pré: 17% zegt het woord ‘teamplayer’ als reden te zien om niet te solliciteren, tegenover 12% van de vrouwen. De omschrijving ‘geboren leider’ zorgt ervoor dat maar liefst één op de vier mannen en één op de vijf vrouwen twijfelen om hun interesse tonen.

Arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten

Niet alleen omschrijvingen die aangeven wat er verwacht wordt van een kandidaat zijn belangrijk, ook leest werkzoekend Nederland graag wat zij aan arbeidsvoorwaarden mogen verwachten. Zij zoeken in een vacature primair naar de top 5 woorden ‘salaris’, ‘flexibele werktijden’, ‘verlof’, ‘thuiswerken’ en ‘goede zorgverzekering’. Hierbij valt op dat vrouwen hun vrije tijd wat hoger op de prioriteitenlijst hebben staan. 54% geeft aan flexibiliteit belangrijk te vinden tegenover 49% van de mannen, en meer dan de helft van de vrouwen (55%) lezen graag over verlofregelingen. Voor mannen is dit 45%.
Voor de Nederlandse werkzoekenden zijn er ook wat goede ‘buzz woorden’ uit de resultaten te filteren: voor zowel mannen als vrouwen is het gebruik van de woorden ‘expert’, ‘sociaal’, ‘creatief’, ‘toegankelijk’ en ‘zelfverzekerd’ aan te raden tijdens een sollicitatie. De HR professionals geven aan dat deze omschrijvingen de kansen op een uitnodiging voor een gesprek verhogen.

‘Soft skills typeert vrouwen’ 

Veel HR professionals geven aan de ‘soft skills’ net zo belangrijk te vinden als ‘hard skills’. Bijna 60% van vrouwelijke respondenten geeft aan deze term specifiek met vrouwen te associëren, tegenover 24% van de mannen. Opvallend genoeg associeert 47% van de mannelijke respondenten soft skills ook met het mannelijke geslacht, tegenover slechts 9% vrouwen. Het lijkt er dus op dat Nederlandse vrouwen nog wat traditioneler denken en zichzelf sterker zien in de sociale kant van samenwerken dan mannen. 30% van de respondenten denkt bij soft skills genderneutraal.
Als het gaat om gender typerend taalgebruik op de werkvloer zijn er ook duidelijke nuances: driekwart van de respondenten vindt het prima om collega’s met ‘jongens’ te adresseren. Voor de omschrijving ‘meisjes’ geldt voor bijna de helft van de respondenten dat ze dit juist niet vinden passen.
Karima el Bouchtaoui, founder Ocullus Consultancy voor Diversity and Inclusion: “Taal beïnvloedt elk onderdeel van een sollicitatieprocedure, zowel in hoe organisaties zichzelf omschrijven als ook de verwachtingen die zij communiceren over de ideale kandidaat. Bepaalde woorden in een vacature kunnen voor werkzoekenden een reden zijn om wel of niet te solliciteren. Taal kan je dus helpen om je diversiteitsdoelstellingen te behalen. HR professionals wordt daarom aangeraden om hun taalgebruik in vacatures, sollicitatiegesprekken en op de werkvloer altijd goed af te stemmen. Het juiste taalgebruik kan het verschil maken om het juiste talent voor een diverse en inclusieve werkomgeving te vinden.” 
Klik hier voor het complete ‘Language Matters’ onderzoeksrapport 
(globale data)
*Onderzoeksmethode
De onderzoeken zijn uitgevoerd door Censuswide in opdracht van LinkedIn, waarbij meer dan 15.000 respondenten wereldwijd hebben meegewerkt om vragen te beantwoorden over taalgebruik op de werkvloer. Voor de Nederlandse data hebben tussen 16 mei 2019 en 31 mei 2019 1002 fulltime werknemers (niet betrokken bij recruitment processen) en 250 HR professionals aan het onderzoek meegedaan. Censuswide houdt zich aan en heeft werknemers in dienst van de Market Research Society gebaseerd op de ESOMAR-principes.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.