De arbeidsmarkt en recruitment in 2024

Ondanks de onzekere arbeidsmarkt zijn een paar belangrijke recruitmenttrends zichtbaar en blijvend. Want er zijn er nog nooit zoveel vacatures te vervullen als nu.

Nieuwe banen ontstaan als gevolg van veranderende vraagpatronen en het gebruik van nieuwe technologieën in sectoren zoals de groene economie, de zorgeconomie en de onderwijssector, evenals nieuwe rollen in data en AI in alle bedrijfstakken en sectoren.

Meer dan voorheen zullen dat onvervulbare vacatures zijn want het arbeidspotentieel is uitgeput door demografische veranderingen (bron: TNO, CBS). De grote vraag naar technische vakmensen, ict, zorgpersoneel, onderwijs, fietsenmakers en andere ambachten neemt alleen maar toe. Maar ook andere sectoren gaan last krijgen van de uitstroom de komende 8 jaar van 1,9 miljoen werkenden terwijl daar 1,6 miljoen nieuwe werknemers tegenover staan.

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Een beknopt overzicht van jarenlange trends die ook komend jaar, en de jaren hierna, impact hebben op het aanbod van personeel:

 1. Dalende werkloosheid met inmiddels meer vacatures dan werkzoekenden
 2. Potentiële beroepsbevolking stijgt nauwelijks, ondanks hogere migratie
 3. Gig-economie; een groeiende manier om (extra) inkomen te verdienen is nu al goed voor 12% van de totale wereldwijde arbeidsmarkt
 4. Jobhoppen; werknemers denken zo sneller een baan te vinden die bij hen past
 5. Meer ZZP-ers, die flexibiliteit zoeken
 6. Meer mensen willen minder uren werken
 7. Mismatch door veranderende arbeidsmarkt en aanbod die hier slecht op aansluit
 8. Mismatch in voorkeuren; de wensen van de werkzoekende sluiten niet aan op de wensen van de werkgever, of andersom
 9. Participatiegraad is historisch hoog, en kan maar beetje hoger
 10. Vergrijzing; 10% van de beroepsbevolking stopt de komende 7 jaar. We zullen meer werk met minder mensen moeten doen
 11. Ziekteverzuim blijft stijgen

Toenemende arbeidsmarktkrapte in veel sectoren

De vraag naar meer personeel is structureel en heeft diverse oorzaken:

 • Bouw; doelstelling van 1.000.000 huizen erbij de komende 10 jaar
 • ICT; mismatch vraag en aanbod o.a. doordat ontwikkelingen snel gaan, nieuwe functies ontstaan of men niet op tijd omschoold
 • Horeca en toerisme; gebrek aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
 • Justitie en politie; een combinatie van meer capaciteitsuitbreiding en complexere criminaliteit, en aan de andere kant een hoog ziekteverzuim en hoge uitstroom
 • Kinderopvang; door bijna-gratis van kinderopvang in 2025 stijgt de vraag in een al schaarse arbeidsmarkt. Het basisonderwijs met hogere salarissen zorgt bovendien voor extra hoge uitstroom momenteel
 • Luchtvaart; een tekort aan beveiligers, bagageafhandelaren en luchtverkeersleiders halen het landelijk nieuws. Maar ook loopt het tekort aan luchtvaarttechnici op tot 25%
 • Openbaar bestuur; het aantal 60-plussers ligt hier hoger dan gemiddeld
 • Onderwijs; door vergrijzing en lage instroom van nieuwe leraren
 • Productie; afnemende trend van offshoring
 • Retail; een direct gevolg van het lagelonenbeleid van winkelketens
 • Techniek; door de energietransitie maar ook steeds kleiner aanbod van praktisch geschoolden
 • Transport; het aantal 60-plussers ligt hier hoger dan gemiddeld
 • Zorg- en welzijn; door vergrijzing een toename van zorgvraag en tegelijkertijd meer uitstroom dan instroom van personeel

Dat recruitment bepalend voor de bedrijfscontinuïteit en -groei is merken ook grote en bekende werkgevers. Enkele voorbeelden van organisaties die hun vacatures niet vervuld krijgen en zelfs de dienstverlening moeten afschalen: Schiphol Group, NS, KLM, Politie, Defensie.

Arbeidsmigratie of een flinke recessie gaat bovenstaande genoemde mismatch tussen gestegen vraag en dalend aanbod niet oplossen.

Recruitment is een vak en blijft topprioriteit

Werk aan de winkel dus voor recruiters! Hoe zorg je ervoor dat jij wel de beste kandidaten vindt? De kern daarvan is dit: zorg dat je je met een goed verhaal en optimale kandidaatervaring onderscheidt van de concurrentie. Daarvoor is alleen een advertentie plaatsen niet meer genoeg je moet op zoek naar nieuwe manieren om de beste kandidaten te werven. Daarbij is een creatieve en persoonlijke benadering een must en kun je met bijvoorbeeld referral recruitment het verschil maken: medewerkers van de organisatie waarvoor je werft treden dan op als ambassadeurs.

Nieuwe technologie die de arbeidsmarkt op z’n kop zet is daarbij jouw onmisbare assistent: die kan je helpen bij automatische sourcing en marketing, maar ook bij de datagedreven, objectieve selectie van personeel waar steeds meer organisaties om vragen.

Dat klinkt waarschijnlijk eenvoudiger dan het is. Nog niet veel recruiters werken datagedreven en het recruitmentsoftwarelandschap is onoverzichtelijk: wie maakt z’n beloften nu écht waar? Ook een sterk werkgeversmerk of goede onboarding zet je niet van de ene op de andere dag neer (maar quick wins zijn vaak wel mogelijk).

Recruitment is een vak waar veel recruiters inrollen, zonder dat ze er een speciale opleiding voor gevolgd hebben. Hoe kan het dan dat sommige recruiters of organisaties schijnbaar zonder moeite personeel weten aan te trekken? En dat vaak ook nog eens sneller en tegen lagere kosten?

De vakexperts en trainers van Recruiter University kunnen je daarbij helpen. Zij kennen alle ins en outs van het vak en weten dankzij hun jarenlange ervaring wat wel en niet werkt. Ook jou helpen ze graag met het professionaliseren van je aanpak.

Ruim 10.000 recruiters, communicatie en hr-professionals gingen je voor bij de inspirerende en vernieuwende trainingen en opleidingen van Recruiter University. Engelstalige online trainingen ga je vinden op RecruitmentTraining.pro. Hieronder lees je het programma voor de komende maanden.

✅ Recruiter University opleidingen

Opleiding Recruitment (leergang 2 tot 10 dagen)

Ga naar het ‘Expertniveau’ van recruitment; de fase waarin je in staat bent om beter en sneller arbeidspotentieel aan te trekken én te behouden, vaak tegen lagere kosten. Deze intensieve recruiter opleiding is vooral gericht op de dagelijkse praktijk van de recruiter/de HRM-afdeling om daar optimaal gebruik van te maken.

Opleiding Employer Branding & Arbeidsmarktcommunicatie (2 tot 8 dagen)

Dé opleiding om een sterk werkgeversmerk te realiseren. Na deze bijzonder verdiepende opleiding beschik je niet alleen over alle specifieke kennis om strategisch en tactisch aan de slag te kunnen gaan met Employer Branding en arbeidsmarktcommunicatie, maar ga je ook elke dag naar huis met concrete en plannen resultaten.

Meerdere startdata, modules en locaties!

✅ Employer branding & recruitment trainingen 2024

Elke training is ook incompany beschikbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden. Hier volgen in chronologische volgorde de open inschrijving trainingen die je kan volgen over.

IT Recruitment

Jij wilt ze hebben, de technici en ICT’ers die het verschil maken. En je kunt ze krijgen… Volg onze Masterclass ICT-recruitment en pak de zaken fundamenteel anders aan dan de concurrentie. Gegarandeerd meer resultaat!

Utrecht, 24 juni 2024

Recruitment via LinkedIn

Kost recruitment via LinkedIn jou veel tijd? Vind je niet de juiste kandidaten? Krijg je weinig reacties op jouw berichten? Of betaal je teveel geld voor een duur LinkedIn account? Dat kan anders!

Ontdek wat elke Recruiter / HR manager moet weten over Recruitment via LinkedIn tijdens deze training van Jacco Valkenburg, auteur van 5 boeken over LinkedIn.

Amersfoort, 27 juni 2024

Employer Branding & Arbeidsmarktcommunicatie

Als recruiter staat het waarschijnlijk hoog op je verlanglijstje: goede kandidaten snel(ler) werven tegen lagere kosten. Om de juiste mensen te kunnen aantrekken is een sterk werkgeversmerk en passende arbeidsmarktcommunicatie van groot belang. In deze masterclass zet je concrete stappen in de richting van zo’n sterk merk. Van strategie tot realisatie in 1 dag.

Utrecht, 1 juli 2024

 

✅ Najaar 2024

Selectiegesprekken & competentiegericht interviewen

Het selecteren van de juiste medewerkers is een van de lastigste taken. Hoe weet je zeker of de kandidaat die tegenover je zit het allerbeste bij de functie en jouw bedrijfscultuur past? Als je deze training hebt gevolgd, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Amersfoort, 10 september 2024

Recruitment Strategie

Til jouw organisatie, en jezelf, naar een meer tactisch en strategisch niveau. Bouw aan een stevig fundament en strategisch plan tijdens deze training.

Amersfoort, 24 september 2024

Referral Recruitment

Referral Recruitment is aantoonbaar de beste bron van kwalitatief personeel. En ook de leukste en makkelijkste manier! Ontdek hoe je de kracht van netwerken beter benut.

Utrecht, 30 september 2024

AI & ChatGPT voor recruitment en arbeidsmarktcommunicatie

Nu heb je de unieke kans om voorop te lopen in je vak. Ontdek in deze training de krachtige en efficiënte toepassingen van AI-tools en ChatGPT, die al door veel recruiters is omarmd.

Utrecht, 7 oktober 2024

Social Media Recruitment & Arbeidsmarktcommunicatie

Hoe kan je kandidaten bereiken buiten de gebaande paden? Snel en praktisch het werkgeversmerk versterken? Of sneller en efficiënter talent werven? Daartoe bieden sociale media volop mogelijkheden. Ontdek alle mogelijkheden en hoe je deze strategisch kunt inzetten.

Amersfoort, 10 oktober 2024

Onboarding

Pre-boarding, onboarding, offboarding: waarschijnlijk zijn het de meest ondergewaardeerde hr-processen. Wij weten dat dit niet terecht is, dat je met goede onboarding het verschil kan maken in de employee journey. Dat wil jij toch ook? Boek dan de Masterclass Onboarding.

Utrecht, 14 oktober 2024

Effectieve Vacatureteksten Schrijven (met ChatGPT)

Worstel jij ook met je vacatureteksten? Reageren onvoldoende of niet de juiste kandidaten? Of vind je het moeilijk om je te onderscheiden en tegelijkertijd duidelijk en volledig te zijn? Deze zeer populaire, praktijkgerichte training voorziet jou van de kennis, vaardigheden en ‘trucs’ om de juiste kandidaten met beter geschreven vacatureteksten te werven.

Utrecht, 15 oktober 2024

Recruitmentmarketing & ChatGPT

Wil jij slimmer en effectiever werven dan je concurrenten? Beter je vacature onder de aandacht brengen bij jouw doelgroep? Of ervoor zorgen dat een kandidaat voor jouw organisatie of klant kiest? Deze training biedt je de tools hiervoor.

Utrecht, 17 oktober 2024

Doelgroepanalyse & EVP

Hoe val je op in een overvolle arbeidsmarkt? Hoe verbind je echt met je doelgroep? Het antwoord ligt in doelgerichte doelgroepanalyse en een overtuigende Employer Value Proposition (EVP). Ontdek in deze eendaagse training hoe je deze twee cruciale elementen naadloos integreert.

Utrecht, 4 november 2024

Salestraining nieuwe klanten werven

Hoe ga je om met bezwaren van potentiële klanten als recruiter? Hoe realiseer je dat je de opdracht gegund krijgt? Of als je meer wil verkopen, maar niet precies weet hoe? Krijg meer lol en resultaat uit jouw sales en acquisitie door deze sales training.

Utrecht, 11 november 2024

Salestraining gericht op kandidaten

Hoe krijg je de beste kandidaten aan de sollicitatietafel? Hoe ga je om met bezwaren bij kandidaten als recruiter? Hoe zorg je dat de kandidaat uit zichzelf de volgende stap zet? Als je dat wil ontdekken dan is dit de training voor jou.

Utrecht, 18 november 2024

Over Recruiter University / RecruitmentTraining.pro

#1 opleidingsinstituut in arbeidsmarktcommunicatie & recruitment

Altijd actueel, sterk, strategisch en inspirerend: dat zijn de trainingen van Recruiter University. In onze trainingen en opleidingen staan de uitdagingen waar je als hr-medewerker of recruiter dagelijks mee te maken hebt centraal. Wij brengen jouw vaktheoretische kennis en praktische vaardigheden snel naar een hoger niveau.

Bekijk hier het complete opleidingsprogramma op RecruiterUniversity.nl

Elke training is ook incompany beschikbaar. Vraag naar de mogelijkheden.

Sinds 2007 · Ruim 10.000 getraind · Opleiderscore 9,2

NRTO-keurmerk · Eigen vakboeken · Ook Engelstalig of incompany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.