De beste vistips voor recruiters

Ik was op zoek naar goede metaforen met betrekking tot arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Ik zat te denken om een metafoor met jagers en boeren hiervoor te gebruiken. Bijvoorbeeld overeenkomsten te leggen met het variëren in gewassen, zaaien, water geven, bemesten, hoeveelheid zonlicht, oogsten, etc.

Maar het is werkelijk bizar hoe goed een analogie is te leggen tussen recruitment en sportvissen. Bijna elke vistip heeft een overeenkomst met recruitment, arbeidsmarktcommunicatie of arbeidsvoorwaarden!

Lees maar eens deze belangrijke vistips:

  1. Er zijn veel verschillende soorten vissen. Zoals vissen die op de bodem of net onder de oppervlakte leven. Allemaal hebben ze een bepaalde viswijze (actief of passief), voer en haak nodig. Kies daarom eerst het soort vis zodat je de juiste materialen kunt kiezen.
  2. Een goede strategie en voorbereiding is belangrijk. Begin bijvoorbeeld een week van te voren met voeren. Je verwent de vissen op die manier en verleid ze om naar de visplek terug te komen zodat als jij gaat vissen veel succesvoller zult zijn.
  3. Kies een goede vislocatie. Wees er zeker van dat er vis zit. Als er geen vis zit, vang je ook niks. Vraag ernaar bij lokale viswinkels of vissers.
  4. Verander ook regelmatig van visplek of visvijver. Meer voeren op dezelfde visplek werkt niet. En de variatie in vis is simpelweg groter als je op verschillende plekken komt.
  5. Let op het weer. Bij hoge luchtdruk komen veel insecten los, bij lage luchtdruk is dit veel minder het geval. Na een regenbui is het ook goed vissen want dan is er veel voedsel in het water gekomen.
  6. Let goed op hoe de zon en de wind staat. Dit bepaalt waar het voedsel ligt.
  7. Ga actief vissen. Verander van visplek als je na een half uur niets hebt gevangen. Het kan even duren voordat je beet hebt maar dat hoort bij vissen.
  8. Hoe groter het aas, hoe groter de vis.
  9. Probeer ook eens met aas te variëren. Er zijn miljoenen verschillende soorten aas waaruit je kunt kiezen. Soms werkt het ene aas beter dan het andere en dit kan per visvijver verschillen.
  10. Gebruik lokvoer. In een voer moeten altijd bestanddelen zitten die specifiek op een bepaalde vis zijn afgestemd. Een tweede belangrijke zaak is dat de vissen zich niet vol eten met het voer en de interesse voor het haakaas verliezen.
  11. Vis je op grote vis dan is een voer met een sterk kleurcontrast ten opzichte van de kleur van de bodem geschikt. Het houdt over het algemeen de kleine vis en dus ook de roofvis van de voerplek.
  12. Houd een vinger aan de lijn zodat je voelt als er een beet komt. En zodra je beet hebt is het belangrijk dat je de vis met een kort snelle actie aan de haak slaat.
  13. Haal de vis niet te langzaam naar binnen want dan glipt ie van de haak af. De meeste vis ontsnapt om dat de lijn te slap wordt gehouden!
  14. Houd de vis goed vast omdat deze erg slibberig kan zijn. Een schepnet is hiervoor effectief. Verwijder de haak door zo min mogelijk trauma te veroorzaken als je de vis weer wilt terugzetten in het water.
  15. Spoel een leefnet steeds uit na de visdag met vers water, zo vermijd je nare geurtjes.
  16. Laat nooit rommel of visdraad op de visstek achter. Onze kinderen moeten ook nog kunnen vissen.
  17. Ga niet modderen in de visvijver. Je jaagt de vissen weg en komen niet meer terug.
  18. Kies het juiste leefnet anders gaat de vis dood.

Meer vistips nodig? Trainingen en opleidingen worden onder andere gegeven door Recruiter University en Engelstalige online traingen via RecruitmentTraining.pro.

Veel succes met vissen!

Illustratie: het boek “Vissen kun je leren”

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “De beste vistips voor recruiters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.