Zo zet GDF SUEZ recruitment kennis en ervaring in tijdens reorganisaties!

Tijdens reorganisaties wordt er vaak voor gekozen een mobiliteitsbureau in te schakelen. Op zich niets mis mee. Redenen zijn er in overvloed; Dit zijn de specialisten van werk naar werk. Je moet immers ergens  afscheid nemen van elkaar.  In de praktijk zit tussen de boodschap ‘je bent aangezegd, je bent boventallig’ en de start van het mobiliteitsbureau best wat tijd. Deze tijd wordt vaak gezien als tijd om de slechte boodschap in te laten dalen en om de eerste fase van besef rustig te laten landen. Maar loopt iedereen wel datzelfde tempo? Wat als je nu niet kiest voor mobiliteit en zelf uit dienst wil? Kun je die tijd niet juist nuttig inzetten?

Binnen GDF SUEZ Energie Nederland was een reorganisatie onvermijdelijk. Binnen HR werd de vraag neergelegd hoe we vanuit onze kennis een toegevoegde waarde konden bieden aan ‘de menselijke maat’. Wij zijn vanuit Recruitment als volgt te werk gegaan.

Ik geloof er met volle overtuiging in dat je als werkgever zelf ook zeer nuttig kunt zijn om de collega’s te helpen naar de volgende baan. Dit naast een gekozen mobiliteitsbureau of juist daarvoor. Sterker nog , ik geloof dat het voor je spreekt als werkgever als je hier een positieve visie op hebt en deze durft toe te passen. Dit voegt direct waarde toe aan je Employer Brand en je naam als goede werkgever in de markt.

Je hebt de boventallige collega’s zelf aangenomen omdat je overtuigd was (en nog steeds bent) van hun kunnen. Je hebt in hen geïnvesteerd met opleidingen, trainingen en begeleiding. De collega heeft zelf natuurlijk ook veel tijd en energie gestoken in de op of uitbouw van de organisatie en misschien zelfs wel in de opbouw van de naam als werkgever in de arbeidsmarkt. Dit wetende, gebruik dit positief!

Als je uit elkaar gaat, blijf dan staan voor deze kwaliteit, wees er trots op. Spreek het uit en laat het ten goede komen aan je ex-medewerker. Durf deze groep aan te bevelen bij bedrijven in je netwerk. Wij hebben de bovenstaande overwegingen en gedachten omgezet in actie.

ikzoekbijgdfsuezWe zijn gestart met een website, ikzoekbijgdfsuez.nl, waarop onze boventallige collega’s zich kenbaar kunnen maken aan geïnteresseerde bedrijven en hun werkwensen kunnen aangeven. Ze kunnen daarnaast de relevante gegevens koppelen zoals hun cv, straal waarin ze werk zoeken ect.  Aan de achterkant acquireren  en benaderen we bedrijven binnen (en buiten) ons netwerk welke banen hebben voor specialisten uit ons vakgebied.

Hierna laten we actief vraag en aanbod bij elkaar komen in een portaal omgeving waarin de recruiters van bedrijven de profielen kunnen zien van onze collega’s. Een mogelijke directe match? Bellen! Een toekomstige match? Dan kan de recruiter het cv te taggen. We passen hierin dus Recruitmenttechnologie toe en proberen het de zoekende recruiter zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Een tweede activiteit die we hierbij inzetten is het houden van workshops. Vanuit recruitment delen we actief onze vakkennis met onze boventallige collega’s.  In de workshops behandelen we de werkwijze van recruiters zoals het zoeken naar en screenen van kandidaten, de processen en de kanalen die we gebruiken. Daarnaast geven we de collega’s goede tips in het effectief omgaan met recruiters en kunnen ze het cv en Social media profiel toetsen. Het geeft ze immers handvatten om er straks uit te springen en zich goed te profileren.

Dit alles doen we niet om de boventallige collega bij het handje te nemen. We geloven er gewoon in om te staan voor de kwaliteit van hen en ze gebruik te laten maken van het netwerk en de kennis dat we als bedrijf hebben. Delen is immers het nieuwe hebben.

Wil jij ook toegang tot de profielen van onze collega’s? Vanaf 15 mei is de database met medewerker gegevens beschikbaar voor bedrijven met vacatures en interessante banen voor medewerkers uit de energiebranche (techniek en hoofdkantoor). Deze bedrijven kunnen zich via ikzoekbij@gdfsuez.nl opgeven voor een inlog op de website, waarna zij de kandidaten eenvoudig kunnen benaderen. De meewerkende bedrijven worden ook open getoond aan de kandidaten die in de database staan. Zo zien zij welke bedrijven participeren, hen bekijken en kunnen zij zelf ook bedrijven benaderen.

Voor werkgevers die deel willen nemen, is dit snel geregeld. Voor het aanvragen van toegang tot de website en het aanleveren van enkele gegevens kun je bellen naar 06 420 463 52 of mailen naar ikzoekbij@gdfsuez.nl .

Marcel Brilman _ Corporate Recruiter GDF SUEZ Energie Nederland
@marcelbrilman
nl.linkedin.com/in/marcelbrilman/
06-13429949

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

4 gedachten over “Zo zet GDF SUEZ recruitment kennis en ervaring in tijdens reorganisaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.