Recruiter ervaring en impact op kwaliteit en snelheid

The Corporate Executive Board (Gartner) doet wereldwijd onderzoek op het gebied van Recruitment en geeft educatie aan mensen die in het management van grote organisaties actief zijn. Zij komen regelmatig met interessante onderzoeken, tools en (online) trainingen. De hoeveelheid feiten en cijfers die men beschikbaar heeft op dit gebied is enorm groot en is daarmee een uitstekende bron voor de onderbouwing van een gedegen Recruitment strategie en plan. Hun database bevat tevens bijzondere studies en kengetallen die ik vrijwel nergens anders tegenkom.

Zo kwam ik de resultaten tegen van een studie naar de factoren voor het verbeteren van de prestaties van Recruiters. Een van de elementen is de ervaring die Recruiters meenemen vanuit een vorige functie en de impact die dat heeft op de kwaliteit en snelheid in het gehele werving- en selectieproces:

De conclusie die uit het onderzoek worden getrokken is dat de achtergrond van de Recruiter een geringe impact heeft. Recruiters met een Search firma achtergrond zijn weliswaar iets effectiever maar dit effect is niet magisch, 7% betere kwaliteit en een halve dag sneller.

Want het aantal jaren corporate recruitment ervaring heeft de grootste substantiële impact, in het bijzonder vanaf 6 jaar. Dit effect wordt nog eens vergroot door het aantal jaren dat de Recruiter bij de organisatie zit. Het is daarom ook jammer dat uit dit onderzoek blijkt dat de meeste Recruiters minder dan 2 jaar bij een organisatie blijven.

Zie hier het aantal ervaringsjaren van Corporate Recruiters, uitgezet tegen de kwaliteit en snelheid in het proces:

Deze resultaten waren wellicht voorspelbaar maar toch is het boeiend te zien dat de kwaliteit pas na 1-2 jaar werkervaring licht stijgt en dat dit kan oplopen naar 30-35% verbetering vanaf 10 jaar. De snelheid in de werving verbetert tegelijkertijd met 2-5 werkdagen op een totaal van 45 (USA) tot 64 (Europa) werkdagen.

Een derde belangrijk element dat onderzocht is, is het gedrag van de best-in-class Recruiter. De beste Recruiters zijn bovengemiddeld betrokken bij de organisatie (engagement), houden van het vak (job fit) maar hebben niet noodzakelijk een sterke band met het bedrijf (intent to leave). Dit is te merken aan 21% betere kwaliteit aanstellingen en ongeveer 10 dagen snellere procedures.

Ook blijkt dat de verschillende vaardigheden die Recruiters nodig hebben een 50% impact heeft op de kwaliteit en snelheid. Denk dan aan Hiring Manager interactie, vacature definitie, sourcing, selectie, interview technieken, kandidaat conversie, technologie, ATS, klantgerichtheid, leiderschap, strategie, project management, sales, etcetera. De eerstgenoemde vaardigheden zijn overigens het belangrijkste voor de start van een succesvolle procedure en in het vinden van de juiste kandidaat.

Voor diegene met toegang tot RR hierbij de link naar de volledige studie van 216 pagina’s; Profiling The World Class Recruiter

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

3 gedachten over “Recruiter ervaring en impact op kwaliteit en snelheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.