Recruiters zijn net mensen (60) Recruiters zijn zachte heelmeesters

Recruitment is een vak van teleurstellingen. Zowel voor de beoefenaar van het vak als voor degene die er een beroep op doet.

Recruiters horen vaker nee dan ja. Voor kandidaten is dit vergelijkbaar. Het aantal sollicitanten dat bij de eerste sollicitatie een baan krijgt, is schaars. De teleurstelling overheerst.

Het begint met een Cv in de mailbox. Er ontstaat een relatie. Eerst aftastend. Is dit Cv echt goed? Zijn alle diploma’s behaald? Klopt het takenpakket? Een telefoontje geeft een beter beeld. Een nog mooier beeld! Deze kandidaat is echt goed, laten we kennismaken. Na ruim een uur is het plaatje compleet. Wat een topper! Alleen nog de referentiecheck en dan voorstellen.

Als de referent positief is, lijkt het kat in het bakkie. De kandidaat wordt voorgesteld en mag op gesprek. Drie kandidaten gaan door naar de volgende ronde en jouw kanjer zit er bij. Als je na afloop van het gesprek gebeld wordt, is de kandidaat blij met een goed verlopen gesprek. Het liep lekker, scherpe vragen en het vuur aan de schenen gekregen, maar ik heb me uitstekend staande weet te houden, aldus de kandidaat. Appeltje eitje. Denk je!

Enkele dagen later voelt het alsof iemand een emmer koud water over je heen gooit. Jouw kandidaat is afgewezen omdat er geen klik is? Damn. Dat kan niet waar zijn! Nu de kandidaat bellen en een terugkoppeling geven. Helaas, je bent het niet geworden, maar het zat dicht bij elkaar! Je bent een goede tweede….

Niemand stelt graag mensen teleur en recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.