Recruiters zijn net mensen: Sexy scoort!

De meeste recruiters zullen het ontkennen, maar onderzoek, (bron:Lifebrander) toont aan dat er niet heel veel tijd wordt besteed aan het lezen van een cv. Gemiddeld namelijk 6 seconden! Amerikanen zeggen het vaak, ‘you never get a second chance to make a first impression’. Bovengenoemd onderzoek laat dus zien dat er gemiddeld zes seconden naar een cv gekeken wordt. Zes seconden? Usain Bolt is dan al ruimschoots halverwege de 100 meter, maar veel meer kun je niet doen in zes tellen. Grondig een cv bestuderen al helemaal niet.

Het onderzoek kun je met een korrel zout nemen, zoals schrijver Léon Keemer aangeeft, maar zelfs als de waarheid verder weg ligt, minuten gaan het niet worden. Als sollicitant heb je het hiermee te doen. Hoe laat je in split seconds die indruk achter, waardoor jouw cv op de stapel “nader bestuderen” komt?

Iets wat in ieder geval elke recruiter wil voorkomen, is dé topper afwijzen. De kunst van een goed cv is genoeg informatie verstrekken zodat je interessant bent, maar niet zoveel dat er redenen te over zijn je af te wijzen.

Overbodige informatie kom je vaak tegen bij hobby’s. Hoeveel kandidaten zijn er ooit aangenomen omdat ze fitnessen, voetballen of surfen op het internet naar informatie? Elk functieprofiel bevat een opsomming van functie-eisen en benodigde vaardigheden. Natuurlijk zoekt een recruiter in die paar seconden naar overeenkomsten. Check jouw cv. Wat springt eruit? Waar liggen aandachtsgebieden? Komt dit overeen met wat je wil benadrukken?

Een naakt mens wordt vrijwel altijd minder aantrekkelijk gevonden dan een schaars gekleed persoon. Sexy is goed, naakt verhult niets. Een uitgebreid cv laat alles van je zien. Geen geheimen. Niets om te ontdekken en daarmee alle reden om af te wijzen. Maak je cv sexy. Wees schaars met info, maar benadruk dát wat de recruiter wil zien. Recruiters zijn net mensen, sexy scoort.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 21/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.