Terugblik op mobiel recruitment event 123mobile 2013

De ontwikkelingen gaan snel. Heel snel. Verwachtte zakenbank Morgan Stanley enkele jaren geleden dat pas rond 2015/2016 het aantal bezoekers via mobiel het aantal desktop gebruikers zou overstijgen, inmiddels lijkt dat punt in Nederland al bereikt. Toegegeven, Nederland loopt met de USA voorop, maar het is toch verrassend dat de penetratie van mobiel (smartphones/tablets) in Q4 2013 in ons land al 73% is!

123Mobile 2013: 150 bezoekers

123Mobile werd in 2013 mogelijk gemaakt door de ‘Founding Fathers’ Maddle, Cammio, Recruit2, W3recruitment, Cureka, Intelligence Group en Concepts2Go. Hoofdsponsor was Carerix, met sponsors en media partners ASRAcademicTransfer, Jobbird.com, Adfo Groep / MobileMarketing.nl, NuWerk, Werf&, RecruitingRoundTable.nl, NVP, USG Professionals en G.us.nl.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat op 13 december 2013 het Auditorium van USG Professionals in Almere uitpuilde. Alle 150 stoelen waren bezet, en opnieuw was er een boeiend programma samengesteld met interessante sprekers. In 2012 werd Chuck Martin, directeur van Amerikaanse Mobile Future Institute en columnist van WSJ, nog ingevlogen. Nu had de organisatie uit eigen land ‘mobiele’ sprekers kunnen recruiteren.

Onder uitstekende aanvoering van dagvoorzitter Brechtje de Leij (Sanoma) hebben koplieden van organisaties als LinkedIn, Roamler, KPN en USG hun verhalen vertelt. In een boeiend geheel werden onderstaande verhalen gepresenteert, inclusief 2 winnaars voor de 123Mobile Recruitment Award.

Programma 123Mobile 2013

OPENING DAGVOORZITTER :: INTRO MOBILE FIRST
Brechtje de Leij is in 2013 dagvoorzitter van 123mobile. Zij is momenteel binnen Sanoma verantwoordelijk voor mobiele innovatie en heeft een sterke achtergrond in (mobile) marketing en recruitment. Zo was zij in het verleden verantwoordelijk voor de succesvolle introductie van social referral oplossing RecruitR. Brechtje behoort tot de top van social influencers in Nederland.

Wouter Cappendijk, LinkedIn :: WAAROM MOBILE FIRST?
Ondanks het feit dat LinkedIn sinds 2003 heeft gewerkt aan het opbouwen van ’s werelds meest succesvolle zakelijke netwerken, is de mobile startegie bij LinkedIn relatief jong. In 2011 werkten er maar 4 ontwikkelaars op mobile. Inmiddels is mobile in gebruik, functionaliteit en platform een niet meer weg te denken onderdeel van LinkedIn geworden. Lena Olivier, Head of Talent Solutions bij LinkedIn, neemt ons mee hoe LinkedIn deze weg is ingeslagen en waarom mobile is geworden van nice-to-have nog maar kort geleden tot business-critical anno 2013.

Erik Vercouteren, KPN :: WAT IS MOBILE FIRST?
De uitrol van 4G als snelste mobiele netwerk ooit is razendsnel gegaan. Waar in het verleden de belofte van de nieuwe technologie vaak ver vooruit liep op het daadwerkelijk beschikbaar komen daarvan, kunnen we nu in een korte tijd gebruik maken van internet snelheiden tot 125 Megabyte op het mobiele netwerk. Dat is dus een vertienvoudiging van de bandbreedte die we met 3G kenden. Wat gaan we volgens de mobiele operators met deze snelheden doen? Is sneller ook beter en welke nieuwe toepassingen komen nu binnen bereik van de eindgebruiker? Erik Vercouteren, Program Director 4G bij KPN, inspireert ons met de mogelijkheden.

[slideshare id=29279989&doc=kpn-erikvercouteren-123mobile-4g-131217035715-phpapp02]

Richard Otto, MobileMarketing.nl :: INTERNATIONALE RECRUITMENT CASES
Als we even over de landsgrenzen heen kijken zien we voorbeelden van prachtige mobile recruitment cases die recruiters in Nederland kunnen inspireren. Richard Otto heeft een aantal aansprekende, mooie en vooral succesvolle cases op een rij gezet en neemt bezoekers mee in vogelvlucht door de mogelijkheden van mobile in recruitment van bekende en minder bekende werkgevers buiten Nederland.

[slideshare id=29732850&doc=richardottomobilemarketing123mobile2013-140106093925-phpapp02]

MOBIELE RECRUITMENT AWARD 2013
Voor het derde jaar op rij worden de beste mobile recruitment cases uit Nederland op een rij gezet en wordt er door een vakkundige jury onder leiding van Jacco Valkenburg een winnaar gekozen. Dit jaar winnen Enexis en Personato de Mobiele Recruitment Awards 2013 en zijn een waardige opvolger van ASR, de winnaar van vorig jaar.

[slideshare id=29192076&doc=mobielerecruitmentaward2013-131213165636-phpapp02]

De stand van mobile recruitment in Nederland – 2013
Mobiel internetverkeer maakt de laatste jaren een ongekend snelle ontwikkeling door. 1 op de 3 zoekopdrachten bij Indeed.com is inmiddels via een Mobile Device (september 2013). Om verder inzicht te krijgen in de mate waarin mobiel internetverkeer in het oriëntatie- en sollicitatieproces is geïntegreerd, hebben Maxlead en Intelligence Group uitgebreid onderzoek gedaan naar enerzijds het mobiel internetverkeer van baanzoekers in hun zoektocht naar een baan. Anderzijds zijn ruim 100 werkgevers ondervraagd naar hun ‘mobile recruitment strategie’. Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, neemt iedereen mee door interessante resultaten van deze nieuwe en eerste onderzoeken naar mobile recruitment in Nederland.

[slideshare id=29732834&doc=gjwaasdorppresentatie123mobile2013-140106093855-phpapp02]

Sanne Stricker, Roamler :: M RESEARCH CASE
Roamler verzamelt lokatie-gebaseerde insights door gebruik te maken van de crowd. Smartphone gebruikers (“Roamlers”) kunnen geld verdienen door kleine, makkelijk uit te voeren taken te doen, zoals het maken van een foto of een interview afnemen. We kijken in deze track dus even binnen in een andere branche. Als het gaat om mobile research is Roamler, sinds enige tijd ook internationaal actief, absolute koploper. Wat kunnen we als recruiter leren van deze marktleider als het gaat om de mobile workforce? Sanne neemt ons mee in haar mobiele wereldbol.

Ton Sluiter :: MOBILE RECRUITMENT CASE GUS.NL
Sinds de introductie in 2011 van GUS.nl, heeft USG haar eigen jobboard voortdurend verrijkt met nieuwe functionaleit zoals speech-to-text em instant search. Mobiel gebruik op het platform is sinds de introductie sterk toegenomen en GUS.nl heeft hier onlangs op ingespeeld met de mogelijkheid om ook mobiel te kunnen solliciteren vanaf tablet of smartphone. Ton Sluiter vertelt ons hoe me dit heeft ontwikkeld en wat voor mobiele innovatie en nog meer in petto heeft.

[slideshare id=29292606&doc=tonsluiterusg-gusnl-123mobile-131217105446-phpapp01]

Ben van den Burg, BNR :: GO MOBILE
We sloten de middag af met een doorkijkje naar onze mobiele toekomst aan de hand van een power-presentatie door Ben van den Burg. Ben weet als geen ander ons te inspireren met zijn energie, kennis en visie als het gaat om mobiele innovatie. Sneller dan het geluid razen we door relevante trends en ontwikkelingen.

Evaluatie

De evaluatie na afloop maakt duidelijk dat 91% van de bezoekers positief was over het programma (2012: 97%), dat de positieve waardering voor de sprekers in 2013 op 79% uitkwam (2012: 93%), en dat het informatieve gehalte wederom hoog was (73% t.o.v. 77% in 2012).

Download ook het Whitepaper Onderzoek: What is the current state of Mobile Recruitment 2013 (2.3 MB)

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.